A guy called Vasili Arkhipov saved the world

A guy called Vasili Arkhipov saved the world

 

ВАСИЛИЈ АРКИПОВ, човјек који је спасио свијет – тврди познати писац Ноам Чомски.Ево цитата из његове књиге ,,Интервенције,, објављене 2007 године.

,,Да бисмо ставили садашњу ситуацију у одговарајућу перспективу, корисно је вратити се мало уназад. У октобру прошле године могла се схватити драматична природа пријетњи миру током самита у Хавани поводом обиљежавања 40-годишњице кубанске ракетне кризе коме су присуствовали кључни учесници овог догадаја са Кубе, из Русије и Сједињених Америчких Држава.

Чињеница да смо уопште преживјели ту кризу представља право чудо. Сазнали смо да је од нуклеарног уништења свијет спасао један руски подморнички капетан Василиј Аркипов који се оглушио о наређење да испали нуклеарне ракете када су амерички разарачи напали руске подморнице у близини Кенедијеве „линије карантина“. Да је Аркипов извршио наређење, готово сигурно би руске нуклеарне ракете покренуле реакцију која је могла да „уништи сјеверну хемисферу“ као што је упозоравао Ајзенхауер,,

Василиј Александрович Архипов (Василий Александрович Архипов) Совјетски поморски официр рођен је 1926 ,а преминуо 1999 године.У тренутку највеће кулминације такозване ,,Кубанске ракетне кризе,, налазио се на служби у нуклеарној подморници ( НАТО ознака : Foxtrot ) у водама око Кубе.

Био је 27 октобар 1962 године, дан који ће свијет памтити.Група од једанаест Америчких разарача и носач авиона ,,Randolf,, ( USS Randolph ) напала је Совјетску подморницу с нуклеарним наоружањем класе ,,Foxtrot,, tipa B-29 у близини кубанске обале дубинским бомбама, а у покушају да је натјера на израњање (Амери кажу – ради идентификације ) Капетан подморнице, Валентин Григоријевич Савицки, био је приправан да лансира у знак одмазде нуклеарни- торпедо ( за разлику од тврдње Чомског о ,,нуклеарним – ракетама,, други извори помињу баш ,,нуклеарни – торпедо,, Разлика није мала јер у првом случају се ради о нападу на сам копнени дио САД а у другом би били уништени само површински бродови Америчке ратне морнарице)

По предвиђеном правилу, лансирање торпеда је могло да се обави само уз сагласност три официра – команданта подморнице Савитског, политичког официра (комесара) Ивана Семјоновича Масленикова и Другог Капетана Аркипова. Прва двојица била су сагласна – Аркипов је био против. Аркипов је успио да наговори Савитског да изда наређење о изроњавању и сачека радио – депешу из Москве о даљим корацима.

На конференцији која је на четрдесетогодишњицу кубанске ракетне кризе одржана у Хавани 13 октобра 2002, политичар Кенедијевог времена, Роберт Мекнамара (Robert McNamara) је примијетио ,,како је атомски рат био далеко ближи него што је то већина људи уопште могла и да замисли,,

А Томас Блантон, директор ,,Националне безбједносне архиве ,,( National Security Archive ) је том приликом дословно изјавио : “ a guy called Vasili Arkhipov saved the world,,

 

АУТОР-БУКА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *