Утисци са прве школе србистике у Русији

Утисци са прве школе србистике у Русији

Утисци са прве школе србистике у Русији

Студенти и постдипломци из Русије, Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине и Хрватске имали су прилику да чују предавања водећих руских србиста, као и да излажу своје реферате из области српског језика, књижевности и културе у оквиру прве научно-практичне школе србистике ,,Доминанте српске културе“, од 8. до 13. новембра 2019, у здању МГУ ,,Красновидово“ (Московска област).

Пројекат је организовао  Московски државни универзитет М. В. Ломоносов у сарадњи са Филолошким факултетом Државног универзитета у Санкт Петербургу и Институтом за славистику РАН. Наша организација је учествовала у промоцији љетње школе у нашем региону, као и Представништво Републике Српске у Москви.

Студенти и постдипломци из Русије, Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине и Хрватске имали су прилику да чују предавања водећих руских србиста, као и да излажу своје реферате из области српског језика, књижевности и културе.

У наставку Вам преносимо утиске Тијане Тркље из Репубике Српске,

„Драго ми је што сам имала прилику бити дио оваквог пројекта. За мене лично, школа је била једно сјајно искуство и за сваку похвалу је такав пројекат, који има за циљ да кроз доминанте српске културе приближи два народа.

Ја сам лично била одушевљена студентима србистике у Петрограду, оне су студенти друге године и тако течно говоре српски језик да нисам могла вјеровати да им он није матерњи. Првобитно сам мислила да долазе из Војводине. Њихово познавање српског језика је за сваку похвалу.

Што се тиче саме организације пројекта, када бих тражила неку замјерку не бих је успјела наћи. Од тематских цјелина, пажљиво распоређених тема излагања, од самих уводних предавања, па од организације везано за превоз, смјештај, исхрану – немам шта да одузмем и немам шта да додам.

Било би лијепо да се овај пројекат настави, али да се настави негдје код нас, било у Републици Српској или Србији из простог разлога што наш језик уче студенти у далекој Русији. Са одушевљењем говоре о њиховим студентским посјетама Београду, па самим тим сматрам да би било одлично када би могли упознати још неки наш град и посјетити мјеста значајна за руско-српске везе.“

Вјерујемо да ће овај пројекат да се настави и у наредним годинама да окупља србисте широм свијета.