10 разлога зашто учити руски језик

10 разлога зашто учити руски језик

10 разлога зашто учити руски језик

Размишљате да почнете са учењем страног језика? Ми смо одлучили да Вам наведемо 10 разлога зашто је баш руски језик најбољи избор за Вас.

Сродност руског и српског језика

Блиска генетска сродност ових језика узроковала је на међујезичком плану многобројне паралелизме који свакако олакшавају учење овог источнословенског језика. Због тога је нама много лакше да науче руски језик, него већини других народа.

Један од најпопуларнијих језика у свијету

Руским језиком говори око 280 милиона људи, што га доводи на 4. мјесто у свијету по распрострањености. Овај језик има статус службеног језика у 11 земаља, као и у Организацији уједињених нација.

Заступљеност на интернету

Руски језик је 2. језик по заступљености на интернету, одмах послије енглеског, што значи да је испред водећих западноевропских језика. Све што Вас интересује, из најразличитијих животних области, можете пронаћи и читати на руском језику.

Занимљива култура

Више од четвртине цјелокупне свјетске литературе објављено је на руском језику, а најбољи начин да упознате руску културу је кроз језик и литературу. Читање Пушкина, Толстоја и Достојевског, у оригиналном издању, је незаборавно искуство за сваког љубитеља руске књижевности.

Један је од најбогатијих језика

Руски језик има веома богат бонд ријечи, те стога спада у најбогатије језике свијета. Број ријечи варира од 200 000 до 700 000, што је свакако задивљујућа цифра. Знање и учење великог и моћног језика, као што је руски, представља право богатство.

Улога и значај Русије

Руски језик је данас све више тражен због растућег економског и политичког утицаја Русије. Њена улога у свијету је све већа, а знање руског језика може понудити одличан посао у великим руским компанијама.

 Студирање у Русији

Руско образовање је на изузетно високом нивоу. Данас ова држава нуди велики број стипендија, те богат избор студијских програма за студенте из других земаља. Ако притом знате руски језик, имате могућност да почнете похађати одређени степен студија без претходне обуке на припремном одјелу универзитета.

Руски језик је језик науке

У Русији је направљен први радио, космички брод, сателит, периодни систем елемената, авион, хеликоптер, бомбардер… О значају овог језика говори и чињеница да сваки космонаут мора да влада њиме.

Повратак руског језика

У Републици Српској, као и у Србији, све је већа заинтересованост за учење руског језика. Овај језик се постепено враћа у школе, док курсеве похађају готово све генерације.

„Језик с душом“

Руски језик уједињује људе из најразличитијих крајева свијета и представља језик међународне комуникације. Кроз учење новог језика упознавамо и културу одређене земље, али и стичемо нова пријатељства.

Одважите се и научите један од најбогатијих и најљепших језика свијета! Чекамо вас 🙂