Економија

„Јужни ток“ има европски приоритет

© south-stream.info
Одштампајте прилог Испричајте пријатељу Додати на блог

Пројекат „Јужни ток“ се налази у фази ниског старта, већ су потписани међувладини споразуми с Бугарском, Србијом, Мађарском, Грчком, Словенијом, Хрватском и Аустријом. Оснивачима пројекта, Гаспрому и италијанском „Енију“ придружују се француски EdF и немачки Wintershall.Међутим, партнери још увек имају питања. Шта ће на крају бити с инвестицијама? Која је коначна конфигурације маршруте од Бугарске до Италије? Кад ће се појавити опште физибилити студија пројекта? „Презентација „Јужног тока“ заказана за 25. мај може дати многа објашњења,“ сматра један од водећих стручњака за енергетику, академик Анатолије Дмитријевски:

 Презентација, која се планира је изузетно важна за Русију. Пре свега, због тога што ћемо показати добру вољу да помогнемо диверзификацију испорука гаса у Европу. Управо сам се вратио из Берлина с конференције „Енергетски дијалог: Русија-ЕУ. Гасни аспекат“. Знате ли шта све брине? Гарантовање испорука. После Јапана, догађаја на Северу Африке и у зони Персијског залива, Русија изгледа као једини поуздан партнер и практично гарант енергетске безбедности Европе. Већ преко 40 година извозимо гас Европљанима. И само је два пута, на кратко време, дошло до прекида – 2005. године због љутих мразева и 2009. године кривицом Украјине. Пошто је тако, зашто се „Јужном току“ не би дао статус приоритетног европског пројекта? У односу на онај који има ефемерни „Набуко“ и сасвим реални „Северни ток“?

На састанку с председником Аустрије Хајнцем Фишером Дмитриј Медведев је изразио увереност да ће „Јужни ток“ добити такав статус. Шта то мења у пракси? – питање је упућено директору Института за националну енергетику Сергеју Правосудову:

 Јако много, у ствари. Компаније које буду саградиле гасовод имаће ексклузивно право да га користе. Иначе свако ко експлоатише гас, рецимо у Туркменији, може да захтева приступ капацитетима „Јужног тока“. Статус приоритетног пројекта за ЕУ омогућава његовим власницима да мирно закључују с партнерима дугорочне уговор. И још нешто. Смањују се финансијски ризици, а то значи да пројекат добија на важности у очима инвеститора.

Позитиван однос према „Јужном току“ постепено осваја умове у ЕУ, сматрају наши стручњаци. Усаглашавање презентације пројекта у Бриселу с Европском комисијом је још једна потврда тога.

Извор http://serbian.ruvr.ru/