Обиљежавање „Дана Русије“

Обиљежавање „Дана Русије“

 

Дан Русије ,  један од “најмлађих” празника Русије представља   знак  сјећања на догађаје из 1990. године, када је на првом конгресу Руске Социјалистичке Федеративне Совјетске Републике (РСФСР) усвојена Декларација о државном суверенитету Русије, наследнице бившег Совјетског Савеза. Овај празник , који често зову и даном независности, установио је четири године касније први председник Руске федерације Борис Јељцин. Празнује  се од 12. јуна 1994, а од 2002.године и званичнио  се зове “Дан Русије”!

Обиљежава се у свим већим градовима, а пријем тим поводом је највећи који приређује предсједник Русије, и на њега се традициоално позива више од 1.000 званица, међу којима су представници власти, војни врх, те амбасадори страних земаља акредитовани у Русији.

Том приликом се додјељује и  Државна награда Русије најзаслужнијим грађанима у областима књижевности, умjетности, науке и технологије.

Величина и значај овог догађаја је и у томе  што обиљежава тежак период,  када се земља  нашла пред најважнијом  историјском одлуком, коју је начинила и “ достојанствено проживjела компликоване године настанка нове демократске Русије“.   Отуда се сматра да је ово празник који  увијек  уједињује људе различитих генерација, националних култура и вероисповести, једном ријечју  уједињује све грађане Русије“

Са великим успјехом и ентузијазмом  овај празник обиљежвају и амбасаде Руске федерације код нас, па је тако на свечаном пријему у Београду,  који је 09.06. организовао руски амбасадор Александар Конузин присуствовало око 1.000 званица из јавног и политичког живота Србије. Дани  Русије у Босни и Херцеговини обиљежиће се се 14.06. у Сарајеву.

Б.Врућинић.