Занимљива географија Русије

Занимљива географија Русије

Занимљива географија Русије

Доносимо вам најзанимљивије чињенице о географији највеће државе на свијету!

ПОВРШИНА: Русија је највећа земља на свијету. Њена површина износи 17 075 400 квадратних километара и самим тим је 1,8 пута већа од Сједињених Америчких Држава. Такође, површина Русије је приближно једнака површини патуљасте планете Плутон.

Русија на мапи свијета

ВУЛКАН: У Русији се налази највећи активни вулкан у Евроазији – Кључевскаја Сопка (Ключевская сопка, Ключевской вулкан). Овај вулкан је активан посљедњих 7 000 година и са сваком новом ерупцијом постаје све виши. Тренутна висина вулкана износи 4 835 м. Налази се на далеком истоку на полуострву Камчатка, које има 29 вулкана на својој територији.

Вулкан Кључевскаја Сопка

 

ЈЕЗЕРО: Сибирско језеро Бајкал је најдубље језеро на свијету, познато и под називом „Плаво сибирско око“.Налази се у Сибиру у азијском дијелу Русије. Осим што је најдубље језеро на свијету, Бајкал је и седмо језеро на свијету по величини. У језеру Бајкал се налази преко 20% свјетских залиха чисте слатке водеУ њега се улијева 336 ријека, а из језера се излијева само једна ријека – Ангара. Зими ово језеро леди до 1м у дубину и бива залеђено од јануара до маја.

Бајкал зими

 

МОРЕ: Русија, највећа земља на свијету, излази на 12 мора. 

Обале Русије излазе на 12 мора

 

ПЛАНИНА: Урал је најстарија планина на свијету, настала прије 4,5 милијарди година. Налази се на територији Русије и дијели Русију на европски и азијски дио. Самим тим овај ланац планина чини природну границу између два континента – Европе и Азије. Да ли сте знали да су антички географи сматрали да Уралске планине представљају крај свијета и да иза њих нема ничега? На Уралу постоје све врсте климатских зона, осим пустињске.

Урал – граница Европе и Азије

 

РИЈЕКE: Највеће ријеке Русије су Волга и Дон у евроспком дијелу, а Об, Иртиш, Јенисеј, Лена и Амур у азијском дијелу.

Најкрупније ријеке Русије

 

ГРАНИЦЕ: Русија граничи са 16 земаља и двије не сасвим признате републике: Норвешком, Финском, Естонијом, Литванијом, Латвијом, Пољском, Бјелорусијом, Украјином, Грузијом, Азербејџаном, Казахстаном, Кином, Монголијом, Сјеверном Корејом, Јапаном и Сједињеним Америчким Државама, као и са Јужном Осетијом и Абхазијом.

Морске и копнене границе Русије

 

ЈЕЗИК: Руски језик је 4. језик по распрострањености на свијету. Међу најпопуларнијим језицима интернета је и руски језик. Руси имају и свој интернет претраживач – Яндекс. Када је у питању образовање Руси нису нимало шкрти те је са многих њихових страница могуће потпуно бесплатно скидати књиге у пдф формату. 

 

КЛИМА: Ако вас Русија асоцира само на зиму и снијег много гријешите, јер у најтоплијем граду Русије – Сочију, температура љети зна бити +39 степени. У Сочију љето траје јако дуго, од априла до октобра, а зима не траје ни пуна два мјесеца. Иако најтоплији град Русије, у Сочију су одржане Зимске олимпијске игре 2014. године. Сочи многи сматрају као град бању, јер се у њему сударају вјетрови са Црног мора и планине Кавказ.
Поред Сочија, међу најтоплије градове Русије убрајамо и Јалту и Севастопољ на Криму и Астрахањ, који излази на Каспијско море, чиме се ствара јако повољна клима.
Најхладнији град Русије је Ојмјакон, који се налази на далекоисточном дијелу Сибира. То је најхладније насељено мјесто на Земљи, а најнижа забиљежена температура је -71 °C. У Ојмјакону живи само око 500 становника и они се углавном баве риболовом и сточарством.

Јалта, Крим

 

 

Аутор: Наташа Шевар