Почеле пријаве за студијско путовање „У сусрет Русији“

Почеле пријаве за студијско путовање „У сусрет Русији“

Почеле пријаве за студијско путовање „У сусрет Русији“

На нашим просторима студенти су слабо упознати са културом и историјом Русије и земаља источне Европе уопште. Такође слабо су обавјештени о квалитету живота, образовања и могућностима наставка школовања у Русији. Један од разлога за овакву ситуацију јесте и значајан износ новца који је потребно издвојити да би се посјетила Русија. Један од циљева пројекта је и да омогућимо што већем броју студената да посјете Русију. Из тог разлога смо се одлучили за подухват да путовање до Русије организујемо аутобусом. Много година уназад нико није ни покушао а камоли реализовао идеју да иде из Бања Луке у Русију аутобусом што нам је свакако био додатни изазов.

Као одговор на горе изнесене проблеме настала је идеја о реализацији пројекта „У сусрет Русији“. Пројекат „У сусрет Русији“ има за циљ продубљивањем научне и  културне сарадње између Републике Српске и Русије ширењем интернационалних веза и партнерстава мeђу студентима из Републике Српске и Русије. То ћемо постићи посјетом и упознавањем са културно-историјским богатством Москве и Санкт-Петерсбурга и посјетом еминентним образовним институцијама  као што су МГУ «Ломоносов», Академија славистике и 2. Медицинска академија у Москви.

Ово је један од начина да се студенти Универзитета у Бањој Луци и осталих високошколских установа у РС из прве руке упознају са знаменитостима Русије и са радом образовних институција у Русији. Уз то нашим колегама се пружа могућност да успоставе контакте и остваре сарадњу са колегама из Русије.

Како се број студената који су упознати са могућностима усавршавања и научним богаством Русије  мали, ово један од конкретних одговора на проблематику слабе, а можемо рећи тренутно никакве мобилнсти студената између Републике Српске и Русије.

Партенри у пројекту су:

  • Амбасада Русије у БиХ,
  • Универзитет у Бањој Луци,
  • Министарство просвјете и културе РС,
  • Руски културни центар “Русский мир“, Бањалука
  • студентске организације (Студентски парламент Универзитета у Бањој Луци, ССМФ, ССПФ)
  • туристиче агенције из РС „Istra Tours“ и Русије.
  • Бјелоруско- српско пријатељство, Минск
  • Руско- српско пријатељство, Москва
  • Асоцијација студената медицине и младих љекара Русије (НССМ), Москва
  • Асоцијација студената стоматологије и младих стоматолога Русије (ССМВ), Москва
  • СТП „Ризница“

У периоду од 18.7.2014. до 3.8.2014. године боравићемо у:
Кракову – 3 дана
Москви – 4 дана
Санкт Петербургу – 4 дана
Минску – 3 дана

Обезбјеђен је:
– превоз аутобусом високе туристичке класе
– смјештај у Кракову, Москви, Санкт Петербургу и Минску
– путничко и здравствено осигурање

Резервације до 28.02.2014. године. Студенти приликом пријаве морају да приложе увјерење о редовном студирању и копију прве странице индекса.Број мјеста је ограничен!

Контакти за додатне информације и резервације [email protected]

тел. 066/ 379- 785