Упознајте Ермитаж, један од највећих и најљепших музеја на свијету

Упознајте Ермитаж, један од највећих и најљепших музеја на свијету

Упознајте Ермитаж, један од највећих и најљепших музеја на свијету

Санкт Петербург, руска престолница културе, је мегаполис у којем се налази 2000 библиотека, више од 100 позоришта, 45 изложбених галерија, 62 кина и 221 музеј. Град је уписан на УНЕСЦО-ов попис свјетске културне баштине као подручје са 36 историјских архитектонских комплекса и око 4000 појединачних споменика архитектуре, историје и културе – а међу њима се налази и Државни музеј Ермитаж: један од највећих, најљепших и најстаријих умјетничких и културно-историјских музеја на свијету.

Музеј је основан 1764. године, када је Катарина Велика купила збирку од 255 слика из Берлина. Затим је својим амбасадорима широм свiјета наложила да скупљају највредније артефакте и умјетничка дјела. Њена колекција је временом расла, а за јавност је отворена 1852. године.

Данас, Ермитаж приказује разнолику палету умјетности (више од 3 милиона примјерака) из свих крајева свијета и из цијеле историје – од древног Египта, па све до почетка 20. стољећа у Европи.

Са више од 3 милиона примјерака у својој колекцији, међу којима се налазе и дјела Микеланђела, Леонарда да Винчија, Рубенса, Рембранта, Винсента ван Гога, Пабла Пикаса (и многих других), процјењује се да би једном посјетиоцу требало око 11 година да обиђе цијели музеј, ако би се на сваком изложеном предмету задржао само једну минуту. Наравно, само мали дио блага Ермитажа је изложен. Обиласци обично трају преко три сата и незаобилазни су део свих посјетилаца Санкт Петербурга а годишње га обиђе око четири милиона посјетилаца.

Можда нисте знали, али овај музеј своје „филијале“ има у Амстердаму, Казању, Виборгу, Омску, Владивостоку, Вилњусу и Ферари.

Eрмитаж је смјештен у комплексу који се састоји из 6 зграда на обали Реке Неве, од којих је главно здање монументални Зимски дворац, некадашња резиденција руских царева од 1732. до 1912. и један од најзначајнијих споменика руске барокне архитектуре (рококоа). Палата чија је зелено-бијело-златна фасада симбол Ермитажа, има 1.057 раскошно декорисаних просторија, од којих су многе отворене за јавност.  Налази се на грандиозном Дворском тргу, централном градском тргу на коме су се збили многи важни догађаји из бурне историје Санкт Петербурга, укључујући и Крваву недељу 1905. и сцене Октобарске револуције 1917. године. Тргом доминира споменик цару Александру I, подигнут у част победе Русије над Наполеоновим трупама.

Редови за куповину улазница су веома дуги, па се саветује да своју улазницу купите онлине (ваучер важи 180 дана) и тако избјегнете чекање у реду. Улаз је бесплатан за све посјетиоце првог четвртка у мјесецу, 18. маја и 07. децембра.