10 најљепших градова Русије – I дио

10 најљепших градова Русије – I дио

10 најљепших градова Русије – I дио

Сложићете се да избор десет руских најљепших градова није нимално лак задатак, поготово ако узмемо у обзир да је Русија највећа држава свијета. Да смо бирали 20 градова – то би био, донекле, лакши посао, а десет најљепших смо бирали сасвим опрезно. Ево наше листе:

  • На броју 1, свакако, сјеверна престоница и један од најмлађих градова у Русији – Санкт Петербург. Архитектура невјероватне љепоте, као и дух царске Русије који се осјећа на сваком кораку, свакога ће оставити без даха. Осим тога, мостови који се током ноћи отварају да би бродови могли пролазити, многобројни канали и културни споменици су свкако неке од првих асоцијација на Петербуг као његови најљепши украси. Уколико сте намјеравали да посјетите овај град, наш је приједлог да то буде крајем јуна и почетком јула јер само тада у Петербургу имате прилику да доживите чаробне „бијеле ноћи“. Ако не планирате ускоро пут Русије, онда ћете бијеле ноћи најбоље доживјети ако узмете у руке дјело Достојевског „Бијеле ноћи“.
  • Одмах за Питером по својој раскошности се истиче и престоница Русије – Москва и незаобилазни Црвени трг, који је свакако нешто што прво помислимо када се спомене Русија. Ипак, није само Црвени трг што Москву краси… Престоница се може поносно похвалити и архитектуром, кремљом, културним споменицима, бизнис центром, прелијепим метро, али и пространим и до савршенства уређеним парковима. Необичан је осјећај када знате да се налазите у таквој метрополи, а ипак уживате у једном од паркова баш као да сте негдје  у природи.
  • Селимо се на југ , у нешто топлије крајеве Русије да на самом почетку разбијемо предрасуде да је у Русији стално и свуда хладно. 😀 На Црно море излази један мањи градић који Руси још називају љетњом престоницом, а то је град СочиГеографски положај је условио да Сочи има и зимски и љетњи туризам изузетно развијен и поред тога што сам град ужива у око 300 сунчаних дана годишње, на планинама изнад града се добар дио године може уживати на снијегу.
  • Мало сјеверније од Сочија је  и Ростов на Дону. Кад кажемо Дон, одмах се сјетимо романа „Тихи Дон“ међутим сам град је основан тек половином 18. вијека. Има изузетно повољну климу и налази се само 46км од Азовског мора. Економски је добро развијен град, али се може похвалити и културним споменицима којих има много.
  • Град који неодољиво подсјећа на Београд је Нижњи Новгород. Град који се налази на ушћу ријеке Оке у Волгу, а то слику ушћа можете посматрати управо са средњовјековне тврђаве, као са Калемегдана. Град са пуно мостова и средњовјековним споменицима, не може да не буде лијеп, али оно што је занимљиво за Нижњи је његова изузетна економска развијеност. Кажу у Русији да је Питер глава , Москва срце, а Нижњи џеп Русије. 😊