Студирај бесплатно у Русији – конкурс за академску 2024/2025

Студирај бесплатно у Русији – конкурс за академску 2024/2025

Студирај бесплатно у Русији – конкурс за академску 2024/2025

Министарство науке и високог образовања Русије и Росотрудничество објављују конкурс за пријем држављана Републике Србије, Босне и Херцеговине, Републике Црне Горе, Републике Северне Македоније, Републике Словеније, Републике Хрватске и сународника са сталним боравком на територији наведених држава,  на студије у 2024/2025. академској години у високообразовним установама у Руској Федерацији о трошку федералног буџета (квота).

О универзитетима, смеровима и специјализацијама можете сазнати на сајту Министарства образовања Русије https://russia-edu.minobrnauki.gov.ru/

Кандидати могу да се региструју искључиво на сајту https://education-in-russia.com/

Студенти имају могућност да:

  • Наставе школовање одмах након завршетка претходног степена образовања (средња школа, гимназија, виша школа, факултет)
  • Студирају бесплатно
  • Добијају стипендију без обзира на академски успех
  • Буду смештени у студентском дому

Конкурс за студије се врши у две етапе:

ЕТАПА I. Одабир кандидата за студије врши Россотрудничество (Руски центар за науку и културу у Србији)

За учешће у првој етапи конкурса кандидати треба да користе електронску форму аплицирања и предаје докумената: https://education-in-russia.com/

ЕТАПА II. За држављане Србије, у складу са резултатима конкурса и према условима, који утврђује комисија која се састоји од представника  Россотрудничества у Србији, амбасаде Руске Федерације у Србији, и представника Министарства образовања, науке и технолошког развоја Србије, а такође на основу анализе и обрађивања  података, списак одабраних кандидата  Россотрудничество шаље Министарству науке и високог образовања Русије у циљу спровођења друге етапе конкурса.

Важно је да знате:

  • Обавезно приложите потврду о учешћу на школским, универзитетским конкурсима, спортким такмичењима, промоцијама, олимпијадама, о учешћу у волонтерским програмима у последње три године, и не би требало да их има више од 5. Све ове активности помажу у стицању више бодова за учешће на конкурсу.
  • Додатно приложене сертификате, мотивациона писма, потврде о учешћу на олимпијадама није потребно преводити на руски језик. само треба да их приложите свом профилу на сајту.
  • Скрећемо пажњу да неки универзитети спроводе сопствене додатне тестове у оквиру конкурса
  • Страни кандидат има право да самостално изабере место свог даљег школовања и има право да наведе највише 6 високошколских установа, али не више од две у једном федералном округу или градовима федералног значаја Москви и Санкт Петербургу. Не дозвољава се навођење само једне образовне установе. Препоручује се да кандидат не наводи у пријави мање од три високошколске установе.
  • Уколико ниједна од наведених образовних установа, из било ког разлога, не прими страног кандидата у својству свог будућег студента, право на коначно распоређивање задржава Министарство науке и високог образовања Русије.
  • Кандидат може да прати ток разматрања своје пријаве. За то је обавезно навести исправну електронску адресу у пријави.
  • Страни држављани који не владају добро руским језиком имају право на обуку на припремним одељењима или припремним факултетима државних образовних институција по додатним општеобразовним програмима који омогућавају припрему за усвајање професионалних образовних програма на руском језику, такође за рачун федералног буџета, са исплатом стипендија наведеним грађанима (у току целокупног периода школовања, независно од постигнутих резултата). Студије на припремном факултету или припремном одељењу трају једну годину, и она не улази у трајање школовања по основним стручним образовним програмима. Такви кандидати морају обавезно да наведу неопходност обуке на припремним одељењима (факултетима).  Расподелу таквих кандидата по руским образовним установама за студирање на припремном одељењу (факултету) врши Министарство науке и високог образовања Русије у сарадњи са федералним органима власти у чијој надлежности  су образовне институције.
  • Страним држављанима (стручњацима са високим образовањем), који уписују студије на програмима додатног професионалног образовања (усавршавања) државна академска стипендија се не уплаћује.
  • Плаћање трошкова пута страних држављана до места студирања, набавка полисе добровољног здравственог осигурања врши кандидат за рачун својих личних средстава и (или) средстава спонзора.
! Скрећемо пажњу да на конкурсу могу да учествују кандидати који су већ завршили средњу школу, гимназију или факултет и имају оригинал дипломе о завршетку, или кандидати који сада завршавају (2023/2024. године) последњи разред средње школе или гимназије или завршну годину факултета.
! Пребацивање из страног универзитета на руски универзитет током студија, тј. на 1, 2, 3. или 4. години није могуће. Студирање о терет буџета подразумева пун циклус студија од 1. године основних студија, мастер или докторских студија.
! Документација која је према руским захтевима непотпуна и документација која није преведена на руски језик са овером судског преводиоца, неће се разматрати.
! Држављани Србије, који су се и раније школовали у Руској Федерацији, а који завршавају школовање у текућој школској години и желе да наставе на следећи ниво стручног образовања, за продужење школовања у оквиру опште квоте за 2024/2025. академску годину треба да прођу конкурс у складу са захтевима наведеним у овом огласу.
!За сваки документ потребно је приложити засебну скен-копију. Не треба сва документа скенирати и спојити у један фајл pdf формата. Ако сте приложили сва документа – оригинале и преводе оригинала – као један pdf  фајл, документа у таквом формату се неће прихватати.
  • Дакле, засебна скен-копија пасоша.
  • Скен-копија превода страница пасоша засебно.
  • Скен-копија потврде о образовању засебно.
  • Скен-копија превода потврде о образовању засебно.
  • Скен-копија потврде са оценама засебно.
  • Скен-копија превода са оценама засебно.
  • Скен-копије лекарских уверења засебно. 

Детаљније информације можете добити телефоном: 011 2642-178, e-mail: [email protected]