Романови – Руска Голгота

Дана 17. јула 2011. године у просторијама Светосавске омладинске заједнице у Бањалуци у организацији Друштва српско-руског пријатељства „Братство“ одржана је манифестација „Романови-Руска Голгота“. Пред сам почетак манифестације у продужетку вечерње службе у храму Христа Спаситеља у центру Бањалуке служен је Акатист Светом Цару Николају Другом.

Након Акатиста у храму манифестација је по обичају домаћина Светосавске омладинске заједнице почела молитвом, а након молитве гости су упознати са животом царске породице кроз једну малу представу, у којој је једна српска новинарка дошла на разговор код царице Александре. Гости су могли да чују занимљивости о њеном дјетињству и првом сусрету са Русијом и царским дворем, о тешким временима ратова и револуција, о Распућину и пророчанствима Светог Серафима Саровског као и многе друге занимљивости везане за царску породицу.

Након представе, коју је публика примила с одушевљењем, гости су у једној малој паузи имали прилику да погледају изложбу фотографија и икона царске породице, а осим тога на продаји су биле књиге и ДВД-еви везани за Романове и Русију. Након изложбеног дијела приказан је документарни филм „Повратак Светог Цара Николаја Другог“, у којем је било ријечи не само о животу царске породице и њиховој мученичкој смрти него и о свједочанствима чуда, која су се десила прије него што је Руска Православна Црква 2000. године канонизовала царску породицу. 

Попуњена сједишта била су довољан доказ да нашем граду мањка оваквих манифестација и да су Бањалучани спремни да подрже оваква дешавања и да се тако културно, али и морално уздижу. Приликом затварања манифестације сви гости су добили на поклон молитву Срба Светом Цару мученику Николају Другом и на излазу примјерак другог броја часописа „Газета“, којег издаје Друштво српско-руског пријатељства „Братство“. Надамо се да ће у будућности бити више оваквих манифестација и да ће и код нас да се поврати сјећање на Светог Цара Николаја II и његову породицу, а ова манифестација нека буде подстријек да се сви, а посебно млади више заинтересују за свјетилнике и чуваре Православља, како руске тако и српске.