Наука

„Сколково“ као идеологија развоја

 
 

Photo: RIA Novosti
 

Прва велика научна конференција фонда „Сколково“ одржава се у Санкт-Петербургу. Репрезентативни форум, на којем учествује преко 150 водећих научника, представника највећих компанија и заједнице стручњака, посвећен је проблемима енергетике и информационих технологија.Главни циљ конференције је привлачење светских лидера научно-техничког прогреса за разматрање напредних тенденција и перспектива развоја примењене науке. На форуму су предсављени иновациони пројекти и стручни реферати о најактуелнијим правцима у области енергетске ефиканости и ИТ-технологија. Стручњаци такође разматрају актуелност постојећих пројеката и потражњу за њима.

Енергетика и информационе технологије улазе у пет приоритетних праваца модернизације, које је означио председник Медведев, објављујући 2010. године планове за отварање центра за иновационе технологије у Русији. Председник државе је истакао да ће се радови овде такође обављати у области телекомуникација, биомедицинских, космичких и нуклеарних технологија.

Донета је одлука да се руски аналог америчке „Силиконске долине“ гради у подмосковском Сколкову. Овде ће се ускоро појавити иновациони град, који треба да постане највећи истраживачки полигон нове руске економске политике, каже председник фонда „Сколково“, велики руски бизнисмен Виктор Векселберг.

 У принципу, треба схватити да градимо средину за подршку иновационих процеса. Главни елемент средине биће образовно-истраживачки центар, или како га ми зовемо, Сколковски технолошки институт. Односно, то ће бити ковачница управо оних кадрова, носилаца интелекта, који ће касниеј стварати нове инвестиционе пројекте и унапређивати нови инвестициони бизнис

У Сколкову ће бити створени посебни услови за научно-истраживачки рад, а такође за практично оваплоћење новаторских идеја. Велики државни пројекат већ су подржали водећи институти Руске академије наука, који су потписали уговоре о сарадњи с фондом „Сколково“, као и велике међународне компаније, као што су Nokia, Microsoft, Siemens и Boeing. Једно од главних достигнућа у овом тренутку је то што је већ почео реалан одабир пројеката, који ће се реализовати на политонима иноцентра. Међутим, оно што је главно то је да „Сколково“ помаже да се створи нова идеологија савремене економије, изјавио је на отварању конференције у Санкт-Петербургу један од председника научног савета „Сколково“, добитник Нобелове награде Жорес Алферов.

 За мене Сколково није место, то је извесна идеологија, која треба да се развија у целој Русији. Нека тамо буде, на пример, добар отворени универзитет или бизнис-инкубатор. Међутим, то не значи да сви треба да живе у Сколкову. Сколково је идеологија развоја, слична оној која постоји у Силиконској долини – да се зарађује на научним пројектима. Иста ова идеологија се поставља у темељ Сколкова

Независни стручњаци долазе до истог закључка: да би модернизација економије постала неповратна, идеологију „Сколкова“ треба проширити на целу Русију. Другим речима, треба створити услове за развој у Русији иновационих компанија светског нивоа. Како то да се учини – разматрају учесници на међународној конференцији, која је отворена у северној престоници Русије.

Извор http://serbian.ruvr.ru/