Спорт

Почело обратно одбројавање

© Коллаж: «Голос России»
Одштампајте прилог Испричајте пријатељу Додати на блог

14. мај је међа у припреми зимских Игара 2014. године. До почетка Олимпијаде је остало 1000 дана. Намеравамо да  широко спроведемо ту акцију на територији наше земље од Владивостока до Москве, тачније речено, на бази волонтерских центара, који се данас отварају у 26 градова земље, – изјавио је руски заменик премијера Дмитриј Козак, који курира припреме за Игре. Главна акција, која ће ујединити све учеснике и волонтере будуће Олимпијаде ће бити сверуски маратон 1000 добрих дела. Он ће се одвијати током читавих 1000 дана. То су еколошке и социјалне акције, спортска такмичења.Центар свечаности ће, свакако, бити домаћица зимских Игара  2014. године Сочи. Овде су за 14. мај  планирани еколошки суботник и шоу с ватрометом. Почетком празника се планира откривање званичног хронометра Игара, – испричала је заменик шефа за социјална питања Сочија Ирина Романец.

 Званично откривање  часовника обратног одбројавања времена ће бити одржано у парку визави Пристаништа, који је омиљено место одмора грађана. Ту ће бити засађена трешња. Надамо се да ће она постати још један симбол града. То је јединствено декоративно стабло које ће бити засађено у оквиру велике културолошке акције Трешњева шума. Млади ће тог дана засадити хиљаду жбунова ружа.

Желимо да   би наше иницијативе подржали сви грађани, онда би ми могли да сачувамо ту лепоту.  Међутим, главно је у тим свим акцијама привлачење што већег броја људи  социјалним иницијативама. Оне су потребне нашем граду, потребне су ради развоја волонтерства.

1000 дана није само празник, то је такозвана тачка  неповратка, када сви организатори почињу да раде у режиму цајтнота, – каже  олимпијска шампионка, данас заменик председника Државне думе Светлана Журова.

 Раније је неко могао да каже: Сутра ће то урадити…, 1000 дана је знак за све – за грађевинце, организаторе, и све оне, ко ради с волонтерима – ускоро ће бити Олимпијске Игре. То не значи да нема повратка, то је озбиљно одбројавање времена.  То је грандиозни празник.  Још једна могућност да се изјави да су то Игре за читаву земљу.

 Правила Међународног Олимпијског комитета не садрже строге принципе  обележавања јубилеја. Међутим, организатори често користе јубилеје за опширне празнике. Рецимо, у Пекингу 100 дана пре Игара су гледаоцима представили будуће маскоте. У Лондону пиротехници су украсили  180-метарски врх телевизијског торња, 500 дана пре Игара су отворили неколико спортских објеката. У Ванкуверу 100 длана пре Игара су запалили огромне олимпијске прстенове, које су сместили на шлепу у заливу.  То је био пренеражујући призор: чинило се да прстенови лебде над водом.

Како обећају у комитету за припрему Олимпијаде-2014 у Сочију, као и у многим градовима Русије, током наредне три године ће доћи до бројних јубиларних прослава, гледаоцима ће бити представљена многа изненађења.

Извор http://serbian.ruvr.ru/