Незаборавн студијски боравак студената из Бања Луке у Санкт Петербургу

Незаборавн студијски боравак студената из Бања Луке у Санкт Петербургу

Као резултат сарадње СРП „Братство“ са партнерима из Русије четворо студента четврте године Медицинског факултета у Бањој Луци од 2. до 30. аавуста 2013. године боравилo je у Санкт Петербургу на стручној пракси на Универзитетско клиничком центру „Иван Павлов“.

fag

СРП „Братство“ је у сардњи са Савезом студената Медицинског факултета у Бањалуци обезбједило суфинасирање одласка студената на стручну праксу у Русију. 

Преносимо утиске учесника пројекта.

 Весна Лазаревић:  „Провела сам веома занимљив мјесец у Русији. Имала сам прилику да упознам менталитет и културу руског народа, да научим много о медицинској пракси у Русији, што ће ми помоћи у мом раду овдје, и наравно да упознам и велики број људи, како из Русије тако и из других крајева свијета, с којима ћу остати у контакту и послије ове праксе. Веома сам задовољна комплетном организацијом , професионалношћу људи који раде у организацији СРП „Братство“, као и јако добро осмисљеном, организованом и одлично спроведеном пројекту размјене студената,  Медицинског факултета  измедју две братске  земље.“

Дарија Дојчиновић: „Љетња стручна пракса на Универзитетско клиничком центру „Иван Павлов“ у Санкт-Петербургу коју нам је обезбједило СРП „Братство“ је за мене један од најљепших доживљаја у току студирања. Директор клинике и сви запослени су се јако потрудили да нам прикажу принципе рада клинике, упознају са пацијентима и њиховим клиничким стањима, подјеле са нама своја искуства, и одрже нам теоријске лекције о проблематици са којом се баве.  Оваква пракса је незаборавно искуство и препоручила бих је свима који желе да упознају нешто ново.“ 

Зорица Јуркић: Пракса у Санкт Петербургу превазишла је сва моја очекивања. Упознали смо се са руском медицином, радом на клиникама, културом и језиком нама блиског народа. Особље клиника је било веома сусретљиво, трудили су се да нам покажу што више случајева и пренесу практичне вјештине које ће нам користити у свакодневном раду. Уз то сам боравак од мјесец дана у једном од најљепших градова свијета је нешто што се тешко може описати. Препоручила бих свима који желе да упознају руску медицину и један до најљепших градова свијета да искористе ову прилику и оду на стручну праксу организовану од стране СРП „Братство“ јер имам смо ријечи хвале.

Никола Ђекић: „Ове године сам провео мјесец дана на студентској стручној пракси у прелијепом Санкт Петербургу, град који би свако ко има прилику требало да посјети. Упознао сам колеге из свих крајева свијета, стекао нова пријатељства, нека вјерујем и за цијели живот. Одлично смо се забављали, упознали Русију и руску културу, али и руску медицину, сигурно једну од најбољих у свијету и тако  имали прилику да стекнемо нова знања из медицине, међусобно дискутујемо и учимо једни од других, а наше руске колеге били су одлични домаћини и изузетно сусретљиви. Захвалио бих се организацији СРП „Братство“ и Медицинском факултету у  Бањој Луци, на одличној организацији и пруженој подршци.“

Ово је један од резултата рада СРП „Братство“ на повезивању студената из Републике Српске и Русије. Као последица одличне сарадње са представницима студената из Русије наредне године очекујемо одлазак већег броја студената из Бања Луке на стручну праксу у Русију. Конкурс за пријаве студената Медицине за стручну праксу у јулу и августу 2014. године биће објављен у фебруару 2014.

Поред студената Медицинског факултета у Бањој Луци тренутно радимо на организовању стручне праксе и за друге факултете и надамо се да ћемо успјети да већ наредне године обезбједимо стручну праксу за студенте бар још једног факултета Универзитета у Бањој Луци.