Дан заштитника отаџбине – дан руске армије!

Дан заштитника отаџбине – дан руске армије!

Дан заштитника отаџбине – дан руске армије!

 

Дан заштитника отаџбине – државни празник у Русији је дан када јача половина човјечанства, са пуним правом, прима од жена честитке и поклоне. Званично војни празник обиљежава се одавањем почасти војним ветеранима, док већина грађана овај дан још сматра празником правих мушкараца и заштитника у најширем смислу речи.

 

Дан жена, 8. март се обиљежава широм свијета. Установљен је још почетком прошлог вијека. Недуго након њега, такође, у прошлом вијеку, појавио се и празник посвећен мушкарцима. И то ни мање ни више, него у Русији. Крвава недјеља, грађанске револуције, ратови на руском тлу, изискивали су војску. Неко је морао да одбрани отаџбину, да сачува вољене, а напослијетку, и сопствени живот. Младићи су одвођени у војску, а њихове дјевојке, сестре, мајке или супруге су остајале чекајући их и надајући се њиховом повратку. Борећи се часно и поштено, сваки учесник рата, завриједио је поштовање.

Дан заштитника отаџбине први пут је обиљежен 23. фебруара 1922. године.

Убрзо након распада Совјетског Савеза усталио се данашњи назив. Испочетка, тачније у периоду од 1922-1946, празник је био посвећен припадницима Црвене Армије и ратне морнарице, те је у складу с тим и назван Дан Црвене армије и морнарице. Од 1946-1993, 23. фебруар се прослављао као Дан Совјетске армије и Ратне морнарице. Поред Русије, након распада Совјетског Савеза, 23. фебруар се наставио празновати у Бјелорусији, Таџикистану и Киргистану.

 

                          Путин полаже вијенац на Гроб незнаном јунаку испред зидина Кремља

На овај дан посебне почасти се одају ратним ветеранима.
Полажу се вијенци и цвијеће на спомен-плоче погинулих, а предсједник Русије, Владимир Путин, традиционално, посјећује Гроб незнаног јунака и полаже вијенце уз зидине Кремља.

 

 

 

Временом је обиљежавање овог датума попримило другачији карактер, те се пажња посвећује свим мушкарцима и заштитницима.

Дан заштитника отаџбине се у Русији слави још од совјетских времена. То је дан када је цео народ једна велика војска у служби отаџбине.

Поред Русије, Дан заштитника отаџбине су као државни празник задржале Белорусија, Таџикистан, Киргизија, Јужна Осетија, Придњестровска Молдавска Република, Доњецка Народна Република и Луганска Народна Република, док народ Казахстана, Јерменије и Абхазије и даље масовно прославља овај празник.

 

За овај дан наша препорука је руски филм Судьба человека (Човјекова судбина) у режији Сергеја
Бондарчука на изузетан начин доноси причу о руском војнику.

 

 

 

 

Аутор: Ведрана Лето