Дан народног јединства

Дан народног јединства

Дан народног јединства

Не само да је највећа држава на свијету, него је Русија и једна из најразноврснијих земаља свијета гледајући етнички састав. Овдје живе представници 193 народа. За већину тих народа Русија је историјски гледано њихова отаџбина. Најбројнији су Словени, угро-фински народи, туркијски народи, Монголи, Кавкасци и  азијатски народи. Ови крајње другачији народи вијековима живе заједно, добро разумију једни друге, заљубљују се, жене се и одавно чине једну цјелину – руску нацију. Неки чак називају многонационалну Русију уникатном цивилизацијом.

Још више него народа, у Русији има језика и дијалеката – чак 238! Мало која држава на планети Земљи може да се похвали тиме да на њеној територији истовремено постоји 12 језичких породица.

Више од 80 процената становника Русије називају себе Русима. И по свим међународним стандардима то и јесте руска држава, која себе сматра и назива многонационалном. То је тако и наведено у првом пасусу Конституције „Ми смо многонационални народ Руске Федерације уједињен заједничком судбином на својој земљи“.

Због свега овога Русија и јесте посебна држава и примјер складног живота пуног узајамног поштовања.

И на крају, када се све заједно сагледа, није онда ни чудно са колико љубави и весеља народи Русије дочекују 4.11. Дан народног јединства!