Како пожелети новогодишњу жељу на руски начин?

Како пожелети новогодишњу жељу на руски начин?

Како пожелети новогодишњу жељу на руски начин?

Руси веома воле Нову годину и велики број  традиција везан је управо за овај празник. Нова година је породични празник и окупљање чланова породице и пријатеља уз неизоставну богату новогодишњу трпезу употпуњава празничну чаролију.  Дочекивање нове године и спраћање старе нас асоцира на остављање проблема и лоших ствари за собом и планирање бољих и лепших ствари које желимо да нам се десе. Руси имају неколико врло интересантних начина да пожеле новогодишњу жељу, а неки од најзанимљивијих су следећи:

1.Потребан вам је папирић, чаша шампањца, оловка и шибица или упаљач. Одбројавње секунди пред саму поноћ узбудљив је и весео тренутак, али уколико желите да вам се жељаиспуни, потребно је да у тим секундама веома брзо запишете своју жељу на цедуљицу, запалите је, пепео сипате у шампањац и испијете у тренутку откуцавања поноћи! Уколико не стигнете – ништа од жеље. Овакав обичај је допринео томе да се производе посебне цедуљице које брзо сагоре и растопе се у шампањцу.

2.Руси, као и велики број других народа ките јелку, али такође уз помоћ ње пожеле и новогодишњу жељу. Наиме, у новогодишњој ноћи треба да одломите гранчицу јелке и да јој шапнете своју жељу. Након тога треба ту гранчицу треба да оставите поред свог кревета да „размисли“ да ли ће вам се жеља испунити. После три дана треба да погледате колико иглица је отпало. Уколико је паран број, жеља ће се испунити ове године, уколико је непаран, мораћете да сачекате наредну.

 

 3.Коштица у мандарини такође има удео у новогодишњој чаролији. Руси обавезно на новогодишњој трпези имају мандарине! Верује се да девојка која жели да затрудни мора у току откуцавања поноћи да ољушти и поједе мандарину, а уколико у њој буде коштица, жеља ће се испунити. Никако се не сме коштица испљунути.

Пробајте и ви да ове Нове године пожелите новогодишњу жељу као Руси!

Аутор текста: професор руског језика Милица Перић