Бројна имена велелепног Санкт Петербурга

Бројна имена велелепног Санкт Петербурга

Бројна имена велелепног Санкт Петербурга

Санкт Петербург знамо као други по величини руски град, смештен на ушћу реке Неве у Балтичко море који је дуго био и престоница царске Русије. Више или мање позната је прича о необичном процесу подизања града тамо где му природа није предодредила да “заживи”, али о томе се може говорити као о посебној теми, а у овом чланку, сву пажњу ћемо усмерити на још један интересантан процес кроз који је Санкт Петербург прошао, а то је именовање града.

Годином оснивања Санкт Петербурга сматра се  1703. Тадашњи руски цар Петар Велики одлучио је да утврди позиције своје земље на Балтику и, уз велике напоре, изградио град на мочварном тлу. Прво званично име град је добио у част “небеског покровитеља” свог оснивача и свог заштитника – Христовог апостола, светог Петра – Санкт Петербург (рус. Санкт-Петербург). Определивши се за име холандског порекла Петар Велики је показао колико добре политичке односе је развијао са Европом, али је и истакао своју жељу да тај део руског тла буде предводник модераног и европског успона царевине.

Међутим, године 1914. расположење по питању европског пута Русије се променило, па цар Николај II мења назив града у Петроград (рус. Петроград), што је у том времену и атмосфери звучало више патриотски.

Након Октобарске револуције, једног од најзначајнијих догађаја у руској историји, уследиле су различите промена у целој земљи, али у Петрограду, као месту са кога је све покренуто, дошло је и до званичне промене имена града. Наиме, 26. јануара 1924. године, пет дана након након смрти Владимира Иљича Уљанова познатијег као Лењин, једног од организатора револуције, Комунистичка партија доноси одлуку да додашњи Петербург назове Лењинградом (рус. Ленинград).

Године 1991. становништво Лењинграда већински се изјаснило да жели да се граду врати његово првобитно име Санкт Петербург, што је и учињено и важи и дан данас.

Ако се чини да је ово много имена за један град, изненадиће вас чињеница да смо до сада говорили само о званичним називима и да су они који су незванични, односно, устаљени међу становницима како Санкт Петербурга, тако и целе Русије, још многобројнији.

Нека од незваничних имена која су заживела и врло шаролико дефинишу овај град су:

Северна престоница, Културна престоница, Град на Неви, Град белих ноћи, Питер, Северна Венеција, Прозор ка Европи итд.

Аутор текста: проф. руског језика Николина Зубац