Валентина Терешкова – прва жена у космосу

Валентина Терешкова – прва жена у космосу

Валентина Терешкова – прва жена у космосу

Тема истраживања и „освајања“ космоса била је изузетно популарна у време Совјетског савеза и многе земље су, без обзира на политичка оспоравања Совјетском савезу, признала достигнућа у овој области.

Прве су у космос отишле животиње, па је, услед многобројних испитивања и, нажалост,  страдања животиња, дошао ред и на човека. Скоро сви знају за пса Лајку, међутим то је био одлазак са картом у једном смеру, нису успели да је врате на Земљу. Након тога су послата још два пса – међутим погинули су још при полетању. Тек деветнаестог августа 1960. у космос одлазе и успешно се враћају на Земљу два пса – Стрелка и Белка. Иако је за њих то био огроман стрес, вратили су се живи и здрави и још много година проживели на Земљи.

Многи оспоравају овакве поступке, наводећи аргументе неетичности према животињама, међутим без обзира на становиште, неминовна је чињеница да су се сами апарати за полетање у космос и услови преживљавања испитали и допринели развоју услова и да се и први човек опроба у томе – Јуриј Гагарин. Полетео је 1961. и изговорио чувени израз „Поехали!“. Две године касније, 1963, више од четиристо жена се пријавило да полети у космос. Међу пет најспремнијих, као „победник“ се издвојила Валентина Терешкова, која 16. јуна полеће и проводи три дана у свемиру. Била је веома смирена, иако је сам боравак у космосу физички тешко поднела, готово непомична. Међутим, поред физичких проблема, успела је да уради довољан број фотографија, које су допринеле даљим истраживањима и успешно се приземљи.

Након повратка започиње њена успешна каријера у области проучавања космоса, а нешто касније и развој политичке каријере. Тек након 19 година, прва следећа жена у космосу – Светлана Савицка одлучује да пође Валентининим стопама. Терешкова је постала прва жена са чином генерала у Руској армији. Готово читав живот је посветила је космонаутици, изјавила је да би ишла и у истраживање Марса, уколико се за то створе услови. Прва међународна руска школа у Београду носи име Валентине Терешкове и налази се у Руској улици на Сењаку.

 

Аутор текста: проф. руског језика Милица Перић