Стипендије Владе Русије за студенте из РС/БиХ за школску 2019/2020

Позивамо држављане Босне и Херцеговине, лица без држављанства и сународњаке у БиХ на студирање у Русији у 2019./2020. школској години на руским федералним установама средњег стручног, високошколског и додатног стручног образовања према одлуци Владе Руске Федерације бр. 891 од 8. октобра 2013. г. „О издвајању квота за студирање страних држављана и лица без држављанства у Руској Федерацији“. Конкурс за бесплатно студирање у Русији се састоји од двије етапе.

Прва етапа

Одабир кандидата у Босни и Херцеговини спроводи специјална Радна група Амбасаде Руске Федерације. Комплети докумената које се шаље преко интернет портала хттп://руссиа.студy Амбасада прима најкасније до 22. фебруара 2019. године како би те апликације стигле на вријеме у „Россотрудничество“ ради одржавања друге етапе одабира. Након разматрања докумената Радна група Амбасаде има право у случају неопходности да позове кандидата у Амбасаду на квалификационе испите и/или интервју.

Копије свих докумената морају имати нотариално овјерени пријевод на руски језик код судског тумача. Непотпуни комплети и документи, који немају пријевод код судског тумача, неће бити размотрени.

Друга етапа

Даљи одабир сваког појединог кандидата врше образовне установе Русије уз учешће Министарства образовања и науке на основу добијених докумената.

Стипендија обухвата:

· Бесплатно студирање по програмима на сљедећим нивоима:

средње стручно образовање, основни, мастер студиј, специјалистички програм (5 година), постдипломске студије (аспирантура, интернатура, ординатура, докторантура), допунско професионално образовање (стажирање, стручно усавршавање)

· Добијање стипендија независно од оцјена у студирању

· Становање у студентском дому по повољним цјенама

Остале трошкове сноси кандидат самостално (храна, медицинско осигурање, трошкове боравка у граду и сл.).

Ради учешћа у првој етапи конкурса заинтересовани кандидати морају се регистровати у интернет систему пријављивања хттп://руссиа.студy и аплоадовати сљедеће скениране документе уз њихове пријеводе на руски језик:

1) Попуњени упитник (анкета) са налијепљеном фотографијом у боји. У случају да питања која су обиљежена као обавезна за попуњавање нису попуњена, Министарство образовања и науке нече примити такве документе. Упитник се попуњава на сајту, затим штампа, потписује од стране кандидата, скенира и аплоадује у систем у намијењеном пољу за документе (Ради штампања упитника је неопходно ући у одсјек „Персонал дата“/ „Личные данные“, притиснути дугме „Штампање апликације“ испод фотографије). У упитнику је обавезно навести шифру и назив изабраног студијског програма (укључујући програме усавршавања), који можете погледати на њњњ.руссиа-еду.ру. Истоврјемено треба обратити пажњу да страни студент има право изабрати од 1 до 6 високошколских установа као своје будуће мјесто студирања (али не више од 3 у сваком Федералном округу те не више од 2 у градовима федералног значења – Москва и Санкт Петербург). У случају ако ниједан од универзитета наведених у упитнику није заинтересован за кандидата, коначну одлуку о пријему кандидата доносе Агенција „Россотрудничество“ и Министарство образовања и науке Руске Федерације.

2) Скенирана копија прве странице пасоша са личним подацима ради израде студијске визе (копија треба бити доброг квалитета да се може прочитати), у случају ако кандидат има руско држављанство такође је потребна копија руског пасоша.

3) Копија медицинске потврде о одсуству ХИВ/СИДА издате од стране јавне здравствене установе.

4) Копија медицинске потврде о одсуству контраиндикација за студирање у Руској Федерацији издате од стране јавне здравствене установе (т.ј. не приватне ординације, него јавног дома здравља).

5) Копије докумената о образовању. Уколико кандидат приликом аплицирања за конкурс још није добио диплому о завршеном средњем или високом образовању, прима се увјерење из образовне установе да је наведена особа ђак/студент посљедње године студирања.

6) Копија листе предмета и добијених оцјена.

7) Само за кандидата који аплицира за постдипломске (докторске) студије – списак објављених радова или реферата ако их има, те кратки реферат.

8) По вашој жељи, копије докумената (цертификата, диплома, награда и т.д.) који потврђују побједе у међународним и домаћим (градским, општинским и другим) конкурсима, олимпијадама и сличним натјецањима. То није обавезно, али може повећати шансу и додати бод за добијање мјеста на универзитету. Такође можете приложити препоручено писмо или писмо подршке (све то може ићи на руском или енглеском, нотариало овјерени пријевод не треба).

Сви обавезни документи требају бити званично преведени на руски језик и овјерени код судског тумача. У систему морају бити документи на локалном језику (оригинали) и њихове преведене копије.

У случају неопходности Министарство образовања и науке Русије може тражити од кандидата додатне документе.

Услови и напомене

За грађане БиХ, лица без држављанства те грађане Русије који стално живе у БиХ за 2019./2020. школску годину је предвиђена квота, односно одређени број стипендија Руске Владе – не више од 63 кандидата.

У складу са Федералним законом бр. 273-ФЗ од 29. децембра 2012. г. „О образовању у Руској Федерацији“ странци који студирају у Русији у оквиру квоте обезбјеђене федералним буџетом добијају државне стипендије (стипендија се исплаћује током цјелокупног студија независно од успјеха у школовању) те смјештај у студентском дому у складу са условима предвиђеним за држављане Руске Федерације који студирају на основу федералних стипендија. Страни држављани који долазе на стручно стажирање у оквиру основног образовног програма такођер имају право на државну стипендију.

Страни држављани, који имају стечено високо образовање и примљени су на стажирање по програму допунског професионалног образовања (стручног усавршавања), не добију државну стипендију осим случајева када је то прописано у међународним споразумима Русије.

За особе које не знају руски језик у неопходном обиму се организује учење на припремном факултету или ођељењу које пружи потребну спрему за даље студирање на руском језику. Припремни факултет (ођељење) такође обезбјеђује државну стипендију (важећу током цјелокупног студија независно од успјеха у школовању) и траје годину дана, која се не урачунава у рок школовања по основном професионалном програму.

Страни држављани сами сносе трошкове путовања до мјеста студирања.

Кандидат је обавезан сам наплатити годишњу полису здравственог осигурања.

Смјерови „Умјетност и култура“, „медицинска ординатура“, „асистентура“

Кандидати који аплицирају за смјер „Умјетност и култура“ морају такође проћи додатне уписне испите непосредно на факултету, за који аплицирају. Више информација о смјеровима који захтјевају додатне уписне испите професионалног или умјетничког карактера има на сајту Министарства образовања и науке (хттпс://минобрнауки.гов.ру/) те на сајту Информацијског система њњњ.руссиа-еду.ру.

За кандидата који аплицира за смјер „ординатура“ је обавезно познање руског језика у обиму довољном за савладање обавезног програма. Припремни факултет за споменуту категорију кандидата није предвиђен.

Осим тога, државне стипендије такође обухватају посебне програме за припрему наставног особља и стручњака више категорије у области умјетности – стажирање типа „асистентура“. Овакви програми су намјењени за најталентоване представнике омладине, који су већ стекли високо образовање (степен магистра или специјалиста). Студирање према овим програмима се организује у редовној форми.

Резултати конкурса и упутства у вези добијања студијских виза се очекује најраније у јуну 2019. године.

За сва питања можете контактирати трећег секретара Лилиу Сабирову,

телефон 033/668-147

е-маил: русемббих@бих.нет.ба