Кадети у Србији – промоција омладине РусијеКадети у Србији – промоција омладине РусијеКадети у Србији – промоција омладине РусијеКадети у Србији – промоција омладине Русије

Кадети у Србији – промоција омладине РусијеКадети у Србији – промоција омладине РусијеКадети у Србији – промоција омладине РусијеКадети у Србији – промоција омладине Русије

 

Фондација Алексеја Јордана, за помоћ кадетским корпусима, организује четврти «Кадетски збор у Србији», од 27. јуна до 6. јула 2011. године у градовима Бела Црква и Београд (Србија). Од 2008. Фонд сваке године организује овај међународни програм, који је усмерен на изучавање и очување историјског и културног наслеђа руске емиграције у земљи.

Програм се спроводи уз активну подршку МИД Руске Федерације, Амбасаде Србије у Русији, Московске Патријаршије РПЦ. У пројекту је узело учешће око 150 кадета из различитих кадетских корпуса и 100 директора из 20 региона Русије.

Кадетски зборови су постали значајан догађај у друштвеном животу Србије. Руски кадети својим талентом, високом дисциплином и јаком организацијом, освојили су срца Срба и приказали у најбољем светлу савремену омладину Русије. Кадети су постали у Србији, на тај начин, својеврсна и најлепша визиткарта своје земље.

На 90. годишњицу доласка руских кадетских корпуса у Србију, у збору ће бити 45 васпитаника, два козачка кадетска корпуса – белокалитвинског «Матвеја Платова» и московског козачког кадетского корпуса «М.А.Шолохова» – с циљем да се прикаже културна самобитност руског козаштва, богата музичко-плесна традиција, национални систем васпитања кадета-козака у нашој земљи. У програму су: обнављање руског гробља у Белој Цркви, где су гробови кадета, официра-васпитача руских кадетских корпуса, гробови руских војника из Првог светског рата, одржавање кадетских концерата у Београду (у концертној сали Илије Коларца и Руском центру за науку и културу) и у Белој Цркви, посета Пресветлом Патријарху Србије Иринеју, пријем за кадете који приређује амбасада Русије у Србији, екскурзија по историјским местима, која су повезана са историјом дијаспоре, одржавање спортских такмичења са ученицима из Србије, отворени часови руског језика заједно са Фондом «Руски свет», као ресорним центром у једној од гимназија у Белој Цркви.

Подсећања ради, још од 1921 године, у Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца, почели су да раде кадетски корпуси који су евакуисани из Русије: Донски кадетски корпус императора Александра III и Кримски кадетски корпус, који је основан 1919. године од козака-кадета из Терских и Оренбуршких трупа, које су евакуисане у Крим и Други Донски кадетски корпус, који се састојао првенствено од староседелаца Дона и Кубана, представника сибирског и усуријског козаштва.

У некадашњој Југославији, иначе, свој школско-васпитни процес наставио је само Донски женски (Марински) институт.

Извор www.rusija.rs