Oдржано књижевно вече посвећено Сергеју Јесењину

Oдржано књижевно вече посвећено Сергеју Јесењину

  Слика пјесме написане крвљу  

 

Што сам? Тко сам? Ја сам само сањар,

Чији поглед гасне у магли и мемли,

Живио сам успут, ко да сањам,

Као многи други људи на тој земљи.

                                 С. Јесењин

 

Узевши у обзир чињеницу да нашем граду заиста недостаје културних манифестација у којима би подједнако могле да уживају млађе али и старије генерације, друштво СРП „Братство“ пронашло је веома једноставно рјешење, које се огледа у одржавању књижевних вечери посвећених српским и руским пјесницима.

Као што је већ било најављено, прво у низу oдржано 7. јуна 2012. године посветили смо највећем пјеснику у Русији, Сергеју Јесењину.

Осим наведених стихова којима смо отворили књижевно вече, публика је могла да чује  истакнуте Јесењинове пјесме, међу којима сасвим оправдано мјесто заузимају Крчмарска Москва, Писмо мајци, Црни човјек, До виђења друже, до виђења те многе друге. Пјесме су пропраћене анегдотама, пјесниковим биографским подацима и шаљивим коментарима којима су се служили наши учесници, бањалучкој публици већ познати пјесници и студенти српског језика и књижевности, Милан Ракуљ, Дражен Јованић и Слободан Марковић. Опуштеној, боемској атмосфери коју су створили на бини изузетно је допринијела Милица Димитрић уз музичку пратњу на виоли.

Овом приликом бисмо жељели да се захвалимо спонзорима књижевне вечери, стр „Сребро Дарио“ и кафе бару „Хармонија“, али и да напоменемо све оне који су вољни да убудуће прате наше активности, између осталог и вријеме одржавања наредне књижевне вечери, да се најпоузданије информације налазе на сајту или фејсбук групи Друштва. На ово скрећемо пажњу првенствено зато што је извјесни сајт погрешно пренио информацију о почетку књижевне вечери чак два сата раније, па је с тога једна група људи пропустила манифестацију.

Срдачан поздрав до наредног пута када ћемо се бавити једним српским пјесником, чије име ћемо вам открити када за то дође вријеме.