Обиљежен 9. мај – Дан побједе над фашизмом

Обиљежен 9. мај – Дан побједе над фашизмом

Дан побједе над фашизмом, као један од најзначајнијих историјских датума, обиљежен је низом манифестација и у Бањој Луци, као и великом Парадом Побједе на Црвном тргу у Москви.

Овај празник, од изузетног значаја за српски и руски народ, обиљежило је Друштво српско – руског пријатељства „Братство“, а у сарадњи са Руским културним центром „Русский мир“и НУБ РС.

Тим поводом 8. маја у 18.00 часова у холу НУБ отворена је изложба посвећена Дану побједе уз пригодну музичку манифестацију у изведби: Милорада Кужета, Славише Ђурића, Владана Нешића и Лазара Радоје, као и најмлађих учесника уз вођство Нталије Авдоњине.

Изложбу је отворио замјеник амбасадора Руске Федерације у БиХ гдин. Алексеј Керестеџијанц, који је нагласио важност антифашистчке борбе и потребу сјећања на све оне који су дали своје животе за слободу.

Испред Руског културног центра„Русский мир“ пригодним ријечима обратила се Наталија Милаковић, а затим потпредсједникДруштва СРП Братство Милан Милковић, између осталог рекавши:

„Изабрали смо 9.мај, зато што сматрамо да су вриједности антифашизма и борба у Другом свјетском рату једна од бројних спона што вежу српски и руски народ. Изабрали смо 9.мај зато што је овај празник, али и читава антифашистичка борба нашег народа неправедно занемарена и заборављена!“

Масовност и активност људи свих узраста,у Русији,у вријеме око 9. маја не може никога да остави равнодушним. Треба слиједити примјер исказивања поштовања према побједи у Великом отаџбинском рату, као и угледати се на величину поштовања ветерана.Постоји специфична атмосфера уважавања према покољењу ратних ветерана и она се није промјенила ни сада, почетком 21. вијека.

„Ајде да од Русије научимо  како се воли своја земљa, како се поштује њена историја, како се чува њена традиција и како се славе њени хероји, који су се борили за њу и дали своје животе за њену слободу!“

Треба да нас спаја људав према нашој Отаџбини, према нашем народу, али и према Русији и руском народу који су увијек били ту за нас и од којих пуно можемо да научимо.

Активности везане за Дан побједе настављене су и следећег дана подјелом Георгијевских ленти на Тргу Крајине.  Већ четврту годину за редом Друштво СРП „Братство“, заједно са грађанима Бања Луке, на неки начин, подјелом врпци у бојама ленти Ордена славе и атрибутом многих борбених награда, исказује поштовање према побједи у Другом свјетском рату. Циљ акције је да се по сваку цијену спријечи да нова покољења забораве ко је и по каквој цијени побједио у најстрашнијем рату прошлог вијека, чији смо наследици, чиме треба да се поносимо и чега треба да се сјећамо.

Акција је настављена приказивањем филма «Тврђава Брест» (Брестская крепость) у 18.00 часова у СОЗ-у. Филм горови о истинитом догађају с почетка рата на Источном фронту, о херојској одбрани тврђаве Брест, која је прва примила удар њемачке војске 22. јуна 1941. године. Прича је испричана кроз три стварна лика која су се својим командовањем највише истакла у одбрани, а послије рата су проглашени за хероје СССР-а. То су командир пука Пjoтр Гаврилов, комесар Ефим Фомин и начелник Андреј Кижетов.

Програм у част Дана побједе завршен је у 21.00 час у Деда Луки на Руској вечери, гдје су се организатори, заједно са грађанима, дружили уз звуке руске музике.

Култура памћења и његовање традиције је одговорност свих нас. Веома је важно да се не заборави Дан побједе и да нам то не буде само прилика за славље, него и дан сјећања на све оне који су свој живот дали за слободу.

До сљедеће прославе Дана побједе! Слава херојима!

 

ГАЛЕРИЈА

 

 

 

Остале фотографије погледајте овдје.