Mитови о савременој Русији

Mитови о савременој Русији

Mитови о савременој Русији

Стереотипи о модерној Русији које већ годинама вјерно баштине становници западног свијета али  и мањи број људи с наших простора, врло често прелазе у сферу надреалног, а  као такви не могу да се припишу особинама једног савременог и развијеног друштва. Међутим, због културолошких разлика и великим дијелом незнања о тој богатој источној земљи, још увијек има оних који вјерују да је Русија у потпуности рурална средина по чијим се улицама слободно шетају медвједи. Кроз неколко наредних примјера покушаћемо да разбијемо те стереотипе и покажемо право лице Русије.

Водка– У нашој култури се за некога ко може да попије велике количине алкохола каже да „пије к’о Рус“. То поређење је оправдано јер се према званичним подацима у Русији годишње попије 18 литара чистог алкохола, како кажу, већим дијелом из водке. Међутим, иако је водка национално  и омиљено пиће Руса, у зимском периоду оно што сваког Руса чека по повратку кући, вјеровали или не, није водка већ врућ чај, што је и логично јер се на тај начин лакше загријати и повратити нормалну тјелесну температуру. Самим тим, стереотип о народу који пије само водку пада у воду.

     Мрки медвјед– На другом мјесту наше листе свакако се налази мит о мрком медвједу. Ова врста медвједа је званични симбол руских шума. Међутим, неком ко није довољно информисан, лако може пасти на памет да помисли да се овај медвјед као такав врло често среће по руским градовима, што је немогуће из више разлога. Као прво, у питању је угрожена врста животиње која живи на сјеверу Русије, а као друго, лично искуство нам говори да руски милионски градови својом љепотом и савременошћу засјењују чак и најистакнутије градове старог континента на чијим улицама се свакако не срећу мрки медвједи.

    Руска мафија– Мафија у Русији, као и свугдје у свијету, је опште присутна у свакодневном животу али то није разлог да се Русија доживљава као земља у којој не постоји слобода кретања и у којој се крше основна људска права. Уколико се водимо општим правилима понашања, који се не разликују од правила у другим модерним земљама, становници и посјетиоци Русије немају разлога за бригу.

Мото – натјерај туристе да потроше сав џепарац– Ово је мото којим се у глобалу воде становници свих туристичких дестинација, тако да ни Русија није изузетак. Али ипак, при нашој посјети Русији, дешавало се да у сувенирницама добијемо попуст када бисмо рекли да долазимо из Републике Српске, што значи да ипак постоје изузеци и овог правила.

Руси су прилично груб народ– Дешавало се да туристи напусте Русију са овим убјеђењем али то свакако није општа слика руског народа. За Русе важи да су директни, што због културолошких разлика један Британац може схватити као непристојност или увреду. Али уколико се превазиђу културолошке разлике, сигурно не постоји разлог да се вјерује у овај мит.

     Руске љепотице– За сам крај листе оставили смо мит распрострањен широм свијета који говори о љепоти руских жена. За разлику од претходних примјера, за које смо имали аргументе против, у овом случају ћемо се придружити мноштву оних који су имали прилику да се сусрећу или пак упознају са Рускињама, а који једногласно тврде да то није мит већ чиста истина, те да се таква љепота ријетко гдје може пронаћи. А колико смо у праву процијените сами.

Објављено у 4. броју Газете. Газету можете бесплатно читати и преузети овдје.