Слушај, да би говорио! Руски за све – како савладати препреке у учењу

Слушај, да би говорио! Руски за све – како савладати препреке у учењу

Слушај, да би говорио! Руски за све – како савладати препреке у учењу

Без обзира на то да ли сте тек почели са учењем руског језика, тек размишљате о томе, или сте већ стигли до одређеног нивоа, савјетујемо вам да неуморно слушате руски језик. Енглески језик је много лакши за савладати само због тога што смо цијели живот били окружени њим (филмови, серије, рекламе итд. ) Наше ухо се довољно навикло на тај језик па смо почели да разумијемо и ријечи које нисмо никада свјесно научили и провјерили њихово значење. Е управо то је оно што МИ (русофили) треба да урадимо са руским језиком да бисмо га научили и у потпуности савладали.

„Колико језика знаш – толико вриједиш.“

Дакле, циљ нам је да се наше ухо привикне на руски језик! Једини начин којим то можемо постићи  је да СЛУШАМО изворне говорнике руског језика. То ће нам омогућити руске серије и филмови који су нам доступни у великом броју на интернету.

Ако сте тек почели са учењем руског језика слободно користите српске титлове, али ипак више пажње посветите слушању, а не читању превода. Превод понекад зна да омета у том слушању.  Обратите пажњу на ријечи које су јако сличне у изговору са нашим ријечима. Брзо ћете примијетити које су ријечи истог значења. То ће вам помоћи да проширите свој вокабулар.

Уколико сте већ пред крај А1 или сте на почетку А2 нивоа, слободно се упустите у гледање и слушање без превода, зачудићете се колико добро разумијете. Погледајте неки  цртани филм који је синхронизован на руски језик. У цртаним филмовима лексика је јако једноставна, бићете веома срећни када схватите да разумијете скоро све. Наравно, немојте заборавити да записујете на папирић непознате ријечи, занимљиве синтагме, фразе и изразе који су вам привукли пажњу, јер ћете њих одмах запамтити.

Много цртаних филмова синхронизованих на руски можете пронаћи на страници www.gidonline.io  , довољно је да на руском језику упишете назив цртаног филма.

 

Слушање руског језика је од велике користи без обзира на којем сте нивоу. Да не бисмо заборавили језик било би добро да га што чешће слушамо ако већ не можемо да разговарамо уживо са изворним говорницима језика. Предлажемо да што више гледате руске филмове и серије у оригиналу. Кроз њих ћете научити много о култури и народу, који је јако специфичан по много чему. Уколико сте љубитељи америчке кинематографије, и њу можете гледати синхронизовану на руски језик преко исте странице www.gidonline.io . Оригинална верзија је увијек боља, а синхронизовани гласови могу да иритирају, али зашто не спојити пријатно са корисним?? – гледа вам се Хари Потер, али да одржавате вокабулар руског језика, зашто га не погледати синхронизованог ?

kinopoisk.ru

На овом сајту можете пронаћи много синхронизованих филмова како руских тако и америчких, шпанских, португалских, италијанских итд. Навигација филмова је могућа по називу филма, режисера, глумца, жанра, државе у којој је снимљен филм и године када је снимљен. Ако сте русофили ово откриће ће вам бити златно!

Уколико нисте још погледали најпопуларнију руску серију Кухиња (Кухня), савјетујемо вам да је већ данас почнете гледати, јер ћете завољети руски хумор и Русију више него икад! Можете је пронаћи на youtube са преводом и без превода. Као наставак Кухиње сматра се серија Хотел Елеон (Отель Элеон) такође доступна на yt са преводом и без превода.

 

yandex.ru

Током гледања руских серија и филмова, обратите пажњу на манире Руса, на њихово понашање, културу, експресије лица и гестикулацију тијела током говора, јер је и то јако битан елеменат у учењу језика. На интонацији се заснива готово читав руски језик, зато ВНИМАНИЕ!

Уколико много времена проводите у путовању до посла, школе или факултета скините себи на телефон неки podcast и искористите то вријеме да научите нешто. На страници www.tasteofrussian.com могуће је пронаћи много бесплатних и занимљивих подкастова на различите теме и прилагођене различитим нивоима. Ако сте ипак на рачунару, можете истовремено читати и слушати.

Screenshot

Предлажемо вам такође да слушате руски радио. Довољно је да у претраживач укуцате „руски радио“ и избациће вам безброј радио станица. Много занимљива радио станица, на којој можете слушати музику, разне емисије и рецитације је www.Staroeradio.ru , која је доступна и у мобилној верзији.

За сам крај, пратите рад наше организације, јер често организујемо вечери руског филма. Дружите се са нама и будите окружени русофилима. Његујте љубав ка руском језику. ☺

Аутор: Наташа Шевар