10 разлога зашто посјетити Русију

10 разлога зашто посјетити Русију

10 разлога зашто посјетити Русију

Желите ли да упознате ову величанствену земљу која из дана у дан не престаје да фасцинира? Путовање је одлична прилика за то. Потрудићемо се да Вам представимо поједине специфичности Русије, јер када бисмо их све наводили, списку не би било краја.

Руски градови – руска бајка

Почевши од сјеверне престонице – Санкт Петербурга, па преко главног града Русије, огромног сплета улица и тргова, задивљујуће архитектуре и здања, Црвеног трга и Кремља, сваки дио ових чудесних градова изузетне љепоте оставља без даха. Одмах послије њих треба поменути и Нижњи Новгород, Сочи, Ростов на Дону и Казањ, чији споменици и тврђаве, поред своје љепоте, крију занимљиву историју. Ови градови, као и многи други у Русији, представљају праве туристичке атракције, те су стога веома посјећени.

Импресивна вјерска архитектура

Свима нам је добро познато да је често кроз историју вјера била покретачка снага Руса. У складу са том чињеницом, јасно је одакле у Русији завидан број велелепних вјерских грађевина. Неки од најљепших православних објеката су свакако храм Василија Блаженог, те Новодјевичији манастир у Москви, Новојерусалимски манастир у Подмосковљу, Преображењски манастир у Јарослављу, те Поморска црква у Кронштату. Ако говоримо о вјерским објектима изузетне љепоте, не можемо а да не споменемо једну од највеличанственијих џамија на свијету – Кул-Шариф, која се налази у Казању.

Музеји као оличење руског духа и културе

Ермитаж је највећи умјетнички и културно-историјски музеј у Русији и један од највећих у свијету, а оно што је посебно занимљиво јесте чињеница да мачке чувају благо овог чувеног руског музеја. Поред бројних историјских, војних и умјетничких музеја, богатство Русије употпуњавају и неки веома чудни и аутохтони музеји, у којима је могуће видјети домове руских сељака, играти најбоље совјетске игрице из седамдесетих, те упловити у свијет древне руске магије.

Национални паркови и природне атракције

Ако сте љубитељ очаравајућих крајолика, чистог ваздуха и кристално прозирне воде, одлазак у неки од укупно 49 националних паркова у Русији представљаће незаобилазну станицу на Вашем путовању. Национални парк „Плешчејево језеро“ многи убрајају међу најљепше, а боравећи у њему можете осјетити дух старе Русије, али и видјети невјероватно лијепе заласке Сунца.

Најразличитије животињске врсте

Ако имамо на уму огромно пространство Русије, те чињеницу да се протеже кроз 11 временских зона, неће нас зачудити ни тако богата фауна коју посједује. Неке од животиња које можете видјети само у Русији су: сибирска сњежна овца, ружичасти галеб, амурски леминг, те сибирски бијели ждрал. Посебно привлаче пажњу мрки медвједи и сибирски тигрови.

Традиционална кухиња руског народа

Иако постоји велика вјероватноћа да нећете имати могућност да посјетите све оно што сте жељели, бар нека од традиционалних руских јела нећете моћи а да не пробате. Руска кухиња је веома разноврсна и специфична. Једна од првих асоцијација на руску храну свакако је свима добро позната руска салата, затим палачинке, али и слана јела као што су боршч и шчи, црвена или црна икра, те поврће припремљено на различите начине.

„Пије као Рус“

Русија је стереотипно синоним за алкохол, а најчешће је наша прва асоцијација на ову земљу управо вотка. Свако ко први пут оде у Русију свакако мора да проба овај алкохол, који Руси сматрају националним пићем. Постоје најразличитије врсте, а неријетко туристи понесу „по коју флашицу“ као сувенир.

Усавршавање језика

Када је ријеч о учењу страног језика, лингвисти често заступају становиште да се језик најбоље учи на изворном говорном подручју. Ако сте већ учили руски језик, путовање у Русију је одлична прилика да га усавршите. Ако се пак још увијек нисте упознали са језиком ове земље, одлазак тамо може да буде добар подстицај за нови почетак и упознавање са једним изузетно богатим језиком и културом!

Мултинационалност Русије

Русија је мултинационална држава, издваја се око 180 националности. Ако одлучите да отпутујете баш у ову државу, тамо ћете бити у прилици да упознате људе различитих култура, религија, интереса и карактера. То ће сигурно на Вас оставити лијеп утисак који са собом носи разноликост. Нова познанства и искуства су најбољи сувенир који можете понијети из Русије.

Руска зимска чаролија

Зима у Русији може бити окрутна, али истовремено и магична. Иако су температуре често веома ниске, посебно у сјеверним крајевима, прелијепе пејзаже и сликовите, незаборавне призоре можете видјети искључиво зими.

Путовања нам шире видике и обогаћују душу, а успомене са истих носимо цијели живот. Надамо се да ће једна од Ваших наредних авантура бити управо Русија!