Учење руског језика уз цртани „Маша и медвед“

Учење руског језика уз цртани „Маша и медвед“

Учење руског језика уз цртани „Маша и медвед“

Цртани «Маша и Медведь» је за веома кратко време постао један од најпопуларнијих цртаних филмова, који парира до тада неприкосновеним Дизнијевим цртаћима. Деца широм света га обожавају, а ни одрасли нису равнодушни.

Они који су имали прилике до сада да погледају бар неку епизоду знају колико ведрине и хумора доноси лик несташне Маше, а они који нису, требало би да погледају и сазнају у чему је посебност овог анимираног филма о чему сведочи чињеница да је епизода „Маша плюс каша“ премашила четири милијарде прегледа на Јутјубу и тиме ушла у Гинисову књигу рекорда као најгледанији анимирани филм (на Јутјубу).  У цртаћу је фокус на дешавањима, текста нема много и зато је одличан за учење језика, јер у свакој епизоди можете научити пар нових фраза, које ће вам уколико имте било какву основу, бити разумљиве јер је текст прилагођен деци.

Међутим оно што плени у овом анимираном филму јесте сам начин живота мале Маше и Медведа који осликава руски начин живота и културу на најлепши могући начин. У цртаном филму можете сазнати да је Меда готово национални симбол Русије, како изгледа руска дрвена кућица изба, шта је то самовар, како се зове део руске народне ношње који Маша носи (сарафан) и још много занимљивости везаних за руску традицију. Упоређује се такође руска  култура са другим културма, спаја се свет одраслих и деце, а све то на веома забаван и шаљив начин.

Чак и да не знате руски, обавезно погледајте понеку епизоду, а они који имају било какве основе нека се опробају у гледању цртног на руском језику, јер ће  са сваком епизодом сазнати неке нове, интересантне и не тако тешке речи, а успут ће се и забвити. За почетак, ево линка за најпознатију епизоду, завирите у свет руске традиције заједно са Машом и Медом!

Аутор текста: професорка руског језика Милица Перић