Резултати конкурса „Причај ми Русију“

Књижевни конкурс “Причај ми Русију “ Друштва српско-руског пријатељства „Братство“ из Бањалуке у сарадњи са Амбасадом Руске Федерације у БиХ, расписан је 25.12. 2014. a закључен 25.3. 2015. за кратку причу до 1000 ријечи на тему Русије.

На конкурс је пристигла 91 прича у електронској форми од аутора из БиХ. Жири у саставу Жељко Ђурђевић, књижевник, предсједник жирија, Берислав Благојевић, књижевник и Анна Ивљева, аташе за културу Амбасаде Руске Федерације у БиХ, вредновао је и издвојио најуспешније радове за Зборник и књижевне награде.

Лепеза тема коју су користили аутори била је шаролика и обухватила је од руских великана, вртлога љубави и религијских мотива, до природних љепота ове огромне земље, па све до политичких тема.

Поједини су у епицентар приче стављали појединца и његов однос према друштву, док су други дубоко размишљали о односу Русије према свијету и нама, као и нашем према Русији.

Посебно радује чињеница да на хоризонту књижевности наших простора јављају се књижевнице и књижевници  рођени око 1990. године, од Херцеговине до Крајине, са већ обликованим књижевним изразом. Они руше границе, уживајући у бурним емоцијама слова и блиставим играма ријечи. Сви аутори дали су свој оригинални печат овом конкурсу, који је оправдао смисао и очекивања.

Жири је имао тежак задатак у оцјењивању, јер трећина прича је одлично написана. У првом кругу жири је издвојио 10, у другом 5 , а у трећем 3 најбоље приче.

  • Пето мјесто заузела је Звијездана Марковић (прича Сказка)
  • Четврто мјесто заузела је Мира Кундачина (прича Сергеј)
  • Треће мјесто заузела је Сњежана Делић (прича Аница Качовски)
  • Друго мјесто заузео је  Станислав Томић (прича Нераздјељива несливеност)
  • Побједник конкурса „Причај ми Русију“ је Миленко Стојичић са причом „Шта о Посљедњем свјетском рату знамо Солжењицин, Шаламов и Ја“

Првих пет прича биће објављене на http://www.srpbratstvo.org/, а такође и друге успјешне приче, за које се одлучио жири.

Ових пет прича биће преведене на руски језик, од стране професионалних преводилаца. Најуспјешније приче биће објављене у Зборнику прича.

Свечана додјела награда, уз пратећи програм, обавиће се у Банском двору у Бањалуци, 9.4.2015. са почетком у 20 часова.

У Бањалуци, 31.3.2015. г.

  Жељко Ђурђевић, предсједник жирија

Берислав Благојевић и Анна Ивлева, чланови жирија