Достојевски као филмски јунак

Достојевски као филмски јунак


 

После 41 филма и тв серије снимљених по његовим делима, дошло је време за снимање филмске биографије самог Фјодора Михајловича Достојевског (1821-1881). Тим пре што су 2011. године у Русији, а и целом свету,обележени и јубилеји – 190. годишњица рођења једног од највећих писаца свих времена као и 130 годне од његове смрти. У част јубилеја руског генија, телевизијску серију у осам епизода за ТВ канал Росија 1. снимио је у једној великој и раскошној вили поред Москве чувени руски редитељ Владимир Хотиенко по сценарију Едуарда Володског, а улога великог писаца поверена је познатом глумцу Евгенију Моронову.

Ову серију је 30. јанура 2012. године почео да емитује РТС на свом другом калалу и тим поводом објављујмо ову белешку посвећену настанку серије коју је током прошле године са великим интересовањем гледало вишемилионско телевизијско гледалиште у пространој земљи Русији.

Радњом филма обухваћено 30 година из живота Достојевског

Радња филма обухвата период од скоро 30 година од времена кад је будући класик припадао револуционарном клубу петрашеваца, па све до почетка писања Карамазова. Редитељ Хотиенко подсећа да је аутор „Злочина и казне„ имао веома интересантну биографију у којој је садржано све оно што привлачи данашњег гледаоца: робија и прогонство у Сибир, љубав, новац, склоност према хазардним играма, губитништво, стваралаштво, огроман књижевни успех.

Осим тога. његов живот је потресан пример људске храбрости који може служити за углед. Он може много тога да објасни што је би било важно за савремено друштво, истиче редитељ, указујући посебно на једну занимљиву чињеницу: “Руски менталитет Запад обично нити разуме нити прихвата, а Достојевског је прихватио као главног руског писца, што нам говори да његово дело поседује неке универзалне вредности које су очигледније него код других, такође великих руских стваралаца.“

Говорећи за руске медије како је замислио да филмски живот проживи аутор „Браће Карамозови„ као филмски јунак, редитељ је рекао да га интерсују оне чињеница из жвивота генијалног писца које га чине живим човеком, а не да буде сличан споменику. “За мене су важне његове слабости, интересовања, заблуде, све оно што ће га учинити блиским нама. И то како је играо на рулету, губио и добијао, како је писао писма женама, како се понижавао.“

Редитељ тв серијала о Достојевксом посебвно истиче да према његовој концепцији јунак тв серијала нема ништа заједничког са оним Фјодором Михаловичем са чувеног портрета сликара Пирева, који ће се иначе појавити у филму у тумачењу Александра Петрова „задивљујуће сличности са ликом сликара.”

Три жене Досотјевског

Као што је познато, аутор „Идиота„ је имао три жене, не рачинајући пролазне авантуре. Прву, хистеричну, Марију Исаилову, која је мужу много јада задала, игра Чулан Хаматова која о свом лику каже: “Ниједан руски писац није могао да се похвали складним животом који би му омогућио да се у потпуности концнентрише на стваралаштво. Моја хероина, Марија Дмитровна, је ометала свог мужа у писању, радила је све да му згорча живот, мада је то код ње било све несвесно. Они су се упознали у прогонству у време кад се велики писац вратио са четвогодишње робије и у време кад није већ одавно био са женом, она га је обрлатила и забавила га о јаду кад су се после прогонства настанили у Петрограду, и поред тога што јој је дао своје срце и очекивао по повратку са робије да ће имати у браку неке лирско – мелодрамске односе. У почетку је можда тако и изгледало, био је пун наде, а растао се с њом као с другом неком особом.“

Са другом женом, Аном Сниткином, имао четворо деце

Друга жена, Ана Сниткина (игра је глумица Ала Југанова из позоришта Ленком) са којом се писац упозано после авантуре са Аполонаријом Сусловом, родила му је четворо деце и створила породичну атмосферу повољну за писање која није била оптерећена ни сећањима на прогонство ни на брак са хистеричноим Маријом Исаиловом.

Филм као љубавна романсирана биографија великог писца кога су жене волеле

На филму који се управо приказује на РТС -у живот Достојевског изгледа у извесном смислу као љубавна романсирана биографија, а редитељ Хотиенко то објашњава тиме што живот аутора „Бедних људи„ није био мање интересантан од неког његовог романа. Иако се три пута женио и уз то „неговао бројне бочне љубавне везе“, Достојевски није био никакав заводник, а камоли, не дај Боже, неки Казанова, него обичан човек, али се о тој страни његовог живота веома мало зна, па ће по речима редитеља овим тв серијалом покушати да се попуни празнина у масовној свести читалаца његових књига.

Сензационална открића из живота аутора “Идиота “

Серијал, по речима редитеља, открива и неке мање познате детаље из живота аутора „Записа из мртвог дома„ који би се могли схватити као сензационални. Његова страст према хазарду није никаква новост, него опште позната чињеница, али је и те како занимљива чињеница која се открива у тв филму: да је пуних 13 година у аутора комедије „Туђа жена и муж под креветом“ била заљубљена Софија Коврин –Круковска, будућа Ковалевска, која је према писцу гајила суптилна осећања и о њиму оставила вероватно најобјективније белешке у својим сећањима.

Три филма о Достојевском, или камера би га волела

Драматичан и узбудљив живот аутора “Коцкара “ привлачио је филмске ствароце тако да су о њему пре ове тв серије снимљена три филма, тачно онолико колико је венчаних жена имао, па се и један од њих, трећи, зове баш тако “Три жене Достојевског“,а то је филм Евгенија Ташкова, који је снимљен прошле године. Први филм о животу аутора “Нечистих сила”, снимио је Александр Зархиј 1980. у СССР-у под називом ”Двадесет шест дана из живота Достојевског”,док је други дело Италијана Ђулиана Монталда под насловом “Демони Санкт-Петербурга “ у којем игра и наш Мики Манојловић а снимљен је 2009. г.

извор: русија.рс