Занимљивости о руским дјелима која нисте знали

Занимљивости о руским дјелима која нисте знали

Занимљивости о руским дјелима која нисте знали

Када кажемо Русија и руска књижевност, прво што нам пада на памет су засигурно Пушкин, Достојевски и Толстој. Да ли су вам познати неки занимљиви подаци о њима, нпр. да је роман „ Злочин и казна „ настао за само 26 дана, јер је Достојевски био приморан да га напише? Или да је инспирација за лик Ане Карењине Толстоју била Пушкинова ћерка? Доносимо вам неколико занимљивих информација о великим руским књижевницима.

Године 1823. Пушкин у Кишињеву почиње да пише „Евгеније Оњегина“, у којем ће створити најпознатијег лика руске књижевности. Десет година касније, 1833. објављено је прво потпуно издање, а цијена је била 12 рубаља по књизи. Пушкин је примио накнаду од 12.000 рубаља – што је отприлике половина зараде. Тираж овог дјела тада није добро прошао.

Године 1837. у дуелу са Дантесом, Пушкин је смртно рањен и након три дана је умро. „Сунце наше поезије је зашло“, написано је у краткој опроштајној поруци, објављеној сутрадан у „Књижевним додацима“, Андреја Крајевског.

1854. године Толстој је продао своју кућу у Јасној Пољани, гдје је рођен. Ово мјесто често срећемо у његовом стваралаштву, нпр. у једном од најпознатијих романа „Васкрсење“. Своје романе „Ану Карењину“ и „Рат и мир“ Толстој је управо написао у свом родном мјесту. Разлог продаје био је дуг, који је Толстој направио звог картања. Данас, ту се налази меморијални музеј Толстоја, удаљен 200 километара од Москве. У музеју су изложене Толстојеве личне ствари, као и библиотека која садржи 22.000 књига.

Године 1865.  Достојевски је прокоцкао сав новац у казину у Висбадену. Запавши у дугове, био је приморан да напише два романа у исто вријеме. Тако су настала његова најпознатија два романа: „Коцкар“ и „Злочин и казна“.

Достојевски је оженио Ану Сниткину, жену којој је диктирао сиже романа Коцкар, уједно и сценографкињу романа, која му је помогла да текст романа напише у рекордних 26 дана. Све ово Ана је записала у својим дневницима о Достојевском.

Неколико година касније, 1877. Толстој објављује „Ану Карењину“. Инспирација за Анин лик била је Пушкинова ћерка Марија Гартунг. Наравно, њих двије нису доживјеле исту судбину, али њихов физички изглед био је јако сличан. Занимљиво је и то, да је Толстој данима листао модне часописе с циљем проналаска савршене хаљине за своју главну јунакињу.

Још један прототип Анин, била је Ана Пирогова, која се 1872. године бацила под воз у Јасној Пољани због несрећне љубави.

Овај роман екранизован је више од тридесет пута, а није могуће пребројати све представе које су одржане, као ни све глумице које су глумиле улогу Ане Карењине.