10 руских сувенира

10 руских сувенира

10 руских сувенира

Русија је велика земља са богатом културом и традицијом, па због тога није ни чудо што има много симбола и велики избор сувенира. Овај пут вам дајемо наше савјете за куповину. Надамо се да ће вам се допасти и да ће ваше сљедеће путовање бити управо у Русију.

Матрјошка (рус. Матрёшка)

Управо је ово најпознатији руски сувенир, без којег се већина туриста не враћа кући. То је дрвена, богато украшена лутка унутар које се налази неколико њој сличних, али мањих лутака. Број лутака унутар једне није одређен, али би требало да буде непаран.

Сматра се да је протип матрјошке била фигура једног од јапанских богова – Фукурме. Наиме,  један руски умјетник је живио и радио у Јапану и тамо је видио фигуру јапанског бога. Када се вратио у Русију, заједно са још неколико умјетника осмислио је руску верзију. Ово је заправо само једно предање о настанку фигуре, а  има их много. Већина истраживача сматра да назив настао од ријечи  ,,матри“ која има значење  ,,мајка“, (рус. мать). Дакле, ова фигура би представљала мајку, као симбол потомства и породице.
Значај лутке у породици, наточито у развоју дјетета, је био велик. Дјеца су помоћу њих учила боје, облике и величине.

Шубара (рус. Ша́пка-уша́нка)

Шубара је сувенир који нас одмах асоцира на хладну Русију. Можете их купити на улицама, пијацама или у фабрикама крзна. Врло лако је пронаћи и оне које нам служе као сувенир, али и оне које ће нас одлично гирајти у хладним зимама. Дамама је ово један од омиљених модних детаља зими.

Марама (Платок)

Ако се питате шта бисте то још могли поклонити својим дамама, ево супер идеје. Ово су руске мараме, предивних дезена. У древној Русији носиле су је жене како би се заштитиле од зиме или као модни детаљ. Када је Русија прешла на православље, сматрало се неприличним да жена буде без мараме. Данас је то један од важних и веома лијепих руских сувенира, који је и даље у употреби. Жене у Русији ни данас у цркву не улазе без мараме.

Балалајка (рус. Балала́йка)

Ово је руски традиционални музички инструмент. Балалајка има три жице, а труп је троугластог облика од јеловине. Послушајте како звучи позната руска пјесма ,,Калинка“, одсвирана на овом инструменту Линк

Вотка (рус. Водка)

Вотка се јавља дијелом националног и културног насљеђа руског народа. Они се према њој односе као и ми према ракији. Кад се слави, пјева и весели, кад се тугује ту је вотка. Прави се од спирита и воде. У Русији се сматра да су је открили монаси. Као и код нас ракија, тако и код Руса вотка може бити од велике помоћи домаћицама при чишћењу.

На руском се ,,живјели“ каже: выпьем за здоровье!

Чајник (Самова́р)

Да ли сте знали да Руси много више пију чај него кафу? Углавном су то црни и зелени чај са додацима. Чајник је због тога неопходан у сваком руском дому. Иако традиционалних чајника данас у домаћинствима има знатно мање, ипак су они остали упечатљив руски сувенир. Сматра се да је настао у Тули прије 3 вијека.

Лутка без лица (Ку́кла без лица́)

Некада врло значајна играчка у сваком домаћинству, данас само сувенир. У древној Русији дјеца су се играла са луткама од крпа код којих, по правилу, није било лица. Сматрало се да уколико би она личила на човјека, онда би јој се морала приписати нека особина. То значи да би онда могла бити и зла. А будући да је била у свакој кући, са тим се није смјело ризиковати. Вјеровало се да се у лутку која има лице, може уселити нечиста сила ,,кућни дух“. У случају да се то деси, дијете које се игра са њом може се разбољети или  да доживјети друге непријатности.

Књиге (книги)

Можда сте се изненадили што смо књигу уврстити у руски сувенир, али из Русије се не враћајте без књиге! Вјероватно сте већ слушали да у Русији сви воле читати и оно чувено ,,сви читају у јавном превозу“. Ми ћемо се сложити са тим и рећи да ми, на жалост, читамо много мање од њих. У Русији су књиге јефтине, а при томе ништа мање квалитетније од наших. Зато, не заборавите свратити у неку до књижара, купити који руски класик или уџбеник руског језика.

Хохлома       

Ово је древни начин осликавања дрвеног посуђа, намјештаја и других предмета. Настао је у 17. вијеку у околини Нижњег Новгорода. Представља зелене, црвене и црне шаре на златној подлози. Најчешће се осликава бобичасто воће, травчице, гране. Уколико вам се допада овај начин осликавања, можете купити неки од предмета као што су ови на фотографији:

Гжељ (рус. Гжель)

Такође један вид руског народног начина украшавања посуђа. Сматра се да је настао у селу Гжељ недалеко од Москве у 17. вијеку. На бијелој подлози се осликавају плави детаљи.

Ако не можете много времена да издвојите за куповину сувенира, ми вам предлажемо да посјетите Кре́мль в Изма́йлово у Москби. Овдје су сви сувенири на једном мјесту. Надамо се да ће те се одушевити изгледом пијаце. Бајковито као и сва Русија, зар не?