Да ли знате за руски свадбени обичај ГОРЬКО (горко)?

Да ли знате за руски свадбени обичај ГОРЬКО (горко)?

Да ли знате за руски свадбени обичај ГОРЬКО (горко)?

Руске свадбе важе за веома веселе јер свадба представља догађај на ком је весеље главна ствар. Није важно толико шта ће се јести, како су људи обучени, али музика и пиће који су „одговорни за забаву“ морају бити на завидном нивоу. Осим што ћете на руској свадби вероватно доста попити и забавити се, можете присуствовати једној веома интересантној традицији.

Наиме, када младенци склопе брак, сви гости почињу да вичу „горько“ (горко) и докле год они то узвикују младенци треба да се љубе. Према обичају, што се дуже љубе, биће дужи брак.

Постоји неколико верзија зашто се узвикивање „горко“ изговара на тако лепом догађају. Некада је на свадби било много гостију и није се могла
обезбедити квалитетна вотка или вино за госте, односно пиће је било горко, па су гости узвикивањем тражили од младенаца да се љубе, како би им због те лепе сцене пиће постало слатко. Такође, неки тврде да је живот пре брака горак и да ће га пољубац приликом склапања брака учинити слатким до краја живота.

Већина старих обичаја се изгубила, па тако модерне свадбе имају обичаје које су углавном свима познате – девојачко и момачко вече, бацање новчића приликом изласка из цркве, први плес, бацање бидермајера, али се традиција узвикивања „Горько!“ сачувала до данашњих дана.
Истина, неки младенци замоле госте да то не вичу јер желе поптуно савремену свадбу, али уколико не нагласе, нико неће спречити госте у томе. Након пољубца младенаца следи прослава и неизоставне здравице. Руси воле у свакој прилици да наздрављају, те ни свадба није изузетак. Гости се чак такмиче ко ће смислити оригиналнију или духовитију здравицу за младенце.

Обичај „Горько“ можете видети у разним руским филмовима, а једна од препорука је филм „Пет невести“ (Пять невест). Наравно, најбоље је
доживети уживо ову традицију, тако да ако се нађете на руској свадби, немојте се уплашити од гласног увикивања, већ се забавите и прикључите осталим гостима у узвику „Горько!“