Златне гимнастичаркеЗлатне гимнастичаркеЗлатне гимнастичаркеЗлатне гимнастичарке

Златне гимнастичаркеЗлатне гимнастичаркеЗлатне гимнастичаркеЗлатне гимнастичарке

Руске спортисткиње поново су показале да су краљице гимнастике. Три златне, три сребрне и једна бронзана медаља — такав је резултат наступа спортискиња на шампионату Европе одржаном у Минску.

Већ три године за предом олимпијска шампионка из Пекинга, Рускиња Јевгенија Канаева не одлази са међународних такмичења без златних медаља. И овог пута освојила је три највише награде европског првенства: злато у екипним наступима, у вежбама са обручем и траком, као и сребро у вежбама са лоптом. Два пута на другу степеницу постоља попела се Дарја Кондакова. А Дарја Дмитриева вратила се кући са бронзом.

Задовољна сам мојим девојкама, рекла је у интервјуу за Глас Русије главни тренер руске репрезентације Ирина Винер.

По мом мишљењу, у Минску су наступиле врло добро. Њихове оцене су биле скоро максималне. У екипном пласману за 7 поена су претекле гимнастичарке из Белорусије, које су заузеле друго место. У појединим видовима вишебоја, у вежбама са обручем и траком прво и друго место су заузеле Јевгенија Канаева и Дарја Кондакова, које су добиле за наступ преко 29 поена. Тако високе оцене дали су само руским гимнастичаркама и више никоме. Али било је и оног што није успело, биле су дисциплине где смо изгубиле злато, а у тачкама са чуњевима смо остале ван постоља. То је добар сигнал и лекција за будућност. Анализираћемо зашто смо допустиле ове грешке, усавршаваћемо се. Протекло првенство је било припрема за првенство света и за Олимпијске игре.

Главно разочарење европског првенства је одсуство медаља у вежбама са чуњевима. Лидер репрезентације Јевгенија Канаева је тек шеста, а нешто више се попела Дарја Кондакова, она је четврта. Бацила сам чуњ напред, нисам га дотакла и погрешила сам, говори Јевгенија Канаева. Сама сам крива, нико ми није сметао. Може се побеђивати и побеђивати, а у најнеповољнијем тренутку изгубити. Тако да је боље изгубити у Минску него на Олимпијади у Лондону.

Низ година доминација Рускиња у ритмичкој гимнастици је неоспорна.

Следећи озбиљан старт за репрезентацију Русије ће бити Универзијада, на коју ће отићи Јевгенија Канаева и Дарја Кондакова, које су показале најбоље резултате на првенству Европе.

Извор Глас Русије