У Русији почиње празник Масленица

У Русији почиње празник Масленица

 

У Русији започиње Масленична недеља – највеселији, најбучнији празник.

Овај древни словенски обичај, очуван од је од паганских времена и повезан је са испраћањем зиме и дочекивањем пролећа. Првобитно је Масленица била прослављана на дан пролећне равнодневнице. Али примањем хришћанства Масленицу су почели да празнију последње недеље пред Велики пост. Седам недеља великог поста, све до Ускрса, живот православних хришћана биће аскетска, концентрисана на духовно прочишећње. А за сада у време Масленичне недеље може се играти и веселити, уживати у јелу.

У Москви, на пример, очекује се више да ће више од 2 милиона становника учествовати у народном весељу и забавама на улицама, у парковима и скверовимa. Овај празник се у Москви почео обиљежвати прије 11 година, тј. до тада се није званично обиљежавао. То је био претежно домаћи празник. Људи су ишли једни другима у госте.Тако рећи,  Масленица је буквално „искорачила на улице“. Са тачке гледишта туризма, то је, за сада пројекат, који гледа у будућност. Рећи да је Масленица већ постала повод за масовне доласке у Москву из иностранства за сада је претерано, али прогес је означен. Масленица се прославља не самоу Русији… Постоје слични празници који су постали значајни туристички догађаји у Немачкој, Швајцарској, Пољској, Чешкој и Француској.

Заиста, зар Марди Гра – буквално „масни уторак“ пред почетак католичног поста у Француској и другим земљама Европе, као и у САД, не личи на руску Малсеницу? Или Вастлавји у балтичким земљама – празник везан за пролећно препорађање снага природе… Па и у Швајцарској празник парада цехова је такође у суштини испраћање зиме и дочекивање пролећа. Ове празнике повезују и карневали. У традицији руске Масленице је поворка прерушених са сламнатим страшилом – симбол одлазеће зиме којој су давали у руке тигањ на којем су пекли палачинке. Кажу да у Енглеској такође постоји занимљиви обичај са палачинкама. После звука звона, жене у кецељама и марамама, са палачинкама на врућим тигањима трче звонару. Успут оне обавезно треба да баце своју палачинку у вис најмање три пута. Победница трке добија награду.

Забавних игара и такмичења, укусних посластица, пре свега палачинки, има довољно и у Москви на Малсеницу.  У Централном парку престонице, на пример, биће симболично спаљивање страшила Масленице, чију улогу ће ове године одиграти инсталација висока 11 метара, дело чувеног уметника Николаја Палицког. То је огромни објекат, уметничко дело тешко више од једне тоне. И да се само распали до усијања биће потребно 6 кубних метара дрва. Гореће 3 сата.

Спаљивање страшила зиме најстарија је традиција Масленице. Она ће и завршити празник у Москви.

Извор: Глас Русије