Важност Кoсова и Метохије за Русију

Важност Кoсова и Метохије за Русију

Важност Кoсова и Метохије за Русију

Најжалосније од свега је што наша политичка елита не види ,или не жели да види колико проблема можемо имати у будућности,јер на Србију атакују Албанци подржани од стране Вашингтона и Анкаре.А једини начин да то спречимо или бар доведемо у геополитичку равнотежу је веће присуство Русије у региону.

Геостратешки аспект

Пре свега треба да анализирамо геостратешки положај КиМ. Наиме КиМ се налази између стратешки важних путних праваца, односно коридора 10. који води до Атине односно директан излаз на луку Солун. И коридор 11. који води до Бара и излази на Јадранско море. Међутим лоша страна овог положаја је што КиМ није директно повезана ни са једим поменутим коридором. Стога је и жеља Албанаца да се аутопут који иде од Драча (Албанија) преко КиМ до Мердара, продужи до Ниша. Они ово желе да прикажу као добру ствар за Србију, а наша власт то прихвата. А ево о чему се ради, односно ево шта Албанци добијају тиме:

  • Без овог продужетка аутопута , поменути аутопут Драч-Врбница-Мердаре је промашај јер ће се њиме служити само Албанци у А лбанији и на КиМ и биће непрофитабилна инвестиција.
  • Ако се поменути сценарио догоди Албанци ће имати директан приступ коридору 10 и  тиме ојачати своју позицију у региону.
  • И трећи можда најважнији фактор је то да ће овај продужетак аутопута отворити ширење Албанског живља путем куповине земљишта и насељавање становништва.

Поред овога Американци потајно потпуно подржавају Албанце у својим интересима, те зато инсистирају да Паневропски коридор 8. (нафтни) прође управо кроз Албанске територије, како би из игре избацили Србију и Грчку.

А какве везе све ово има са Русијом? Пре свега се жели умањити свеприсутнији Руски утицај на Балкану. Тај утицај се за сада угледа у постојању Руско-Српског хуманитаног центра у Нишу, а касније проласком Јужног тока.А познато је да овакве велике пројекте прате и финансијске институције у виду банака и инвестиционих фондова,што значи и финансијско присуство Русије у Србији,односно на Балкану.  Руски утицај би невероватно порастао. Поред тога то би значило и јачање Србије пре свега на економском и војном плану , а самим тим и јачање геополитичке позиције Србије у овом делу Европе.

Управо зато Америка и подржава стварање Велике Албаније, јер Албанци важе за највеће савезнике Америци у Европи, и нема сумње да би они преко Албанаца реализовали све своје геостратешке интересе, почев од своје базе Бондстил на КиМ преко Трансгасовода Бургас-Варна-Драч, а све у циљу збацивања Русије са балкана.

У овој игри Американци желе да укључе и Турску преко тзв. Зелене трансверзале, која води од Турске преко Југоисточне Бугарске, затим Јужне Србије, КиМ (стога је важност севера КиМ још већа јер она пресеца Зелену трасферзалу) даље преко Рашке ( Санџак) све до федерације БиХ.

Ако Русија жели већи утицај на Балкану онда се мора активније укључити у поменуте процесе,  ту пре свега мислим на зауздавање Турске,  јер економски  развој Турске је у директној  зависности од Москве (преко куповине гаса, слободне трговине односно пласирање велике количине Турске робе у Русији, па до војне сарадње између Русије и Турске).

На основу овога видимо да ће повратак Русије на Балкан ићи трасом Јужног тока.Зато се и врши толики притисак на земље кроз које треба да прође поменути гасовод, између осталог је и покренут фантомски пројекат Набуко,али пошто је он сада већ очигледно мртав, тиме су шансе за Јужни ток веће .

Пошто се на територији КиМ налазе војне трупе НАТО-а ,оно стога постаје и од велике војне важности за Русију. КиМ се сматра за вештачку НАТО творевину,те представља својеврсну одскочну даску ( базу) за потенцијална дејства усмерена ка Русији.Поред тога Америчко присуство на КиМ може представљати претњу по Јужни ток,а доказ за то је да већина америчких војника на КиМ  су обавештајци ( тзв.ЛМТ тимови- Тимови за мониторинг) као и да је на КиМ стационирана најелитнија извиђачка јединица америчке војске.Поред осталог њихов задатак је да прикупљају обавештајне податке о Јужном току.

Најжалосније од свега је што наша политичка елита не види ,или не жели да види колико проблема можемо имати у будућности,јер на Србију атакују Албанци подржани од стране Вашингтона и Анкаре.А једини начин да то спречимо или бар доведемо у геополитичку равнотежу је веће присуство Русије у региону.

Културни и духовни аспект

Српско ( Православно) културно наслеђе на КиМ је веома богато али истовремено и веома угрожено. Постоје народи који у целокупном свом историјском битисању нису успели да створе значајна културна достигнућа, па су принуђени да својатају туђа културна добра. Ма колико култура била универзални појам ,односно имала универзално значење она на свој начин одређује посебан идентитет сваког народа,тзв.културни идентитет. Управо је то случај и са крађом српског културног идентитете на КиМ,од стране Албанаца који очито, у потрази за својим идентитетом, отимају туђи. А пошто је култура веома важна за сваки народ,а како они немају своју аутентичну културу, потребно је туђу културну баштину представити као своју. Отуда и свакодневно својатање српске културне баштине на КиМ од стране Албанског народа.

Косово и Метохија имају изузетну важност не само за Србију већ за целокупни православни свет. Још од 1999.год. а посебно у последњих неколико година сведоци смо покушаја отимања верске и културне баштине Срба на КиМ.Албанци су прво покушавали да униште културне и духовне споменике Српског народа, а када им то није успело сада желе да их присвоје и прикажу као своје.Неки од њих,као што је манастир Високи Дечани,под заштитом је УНЕСКА, дакле припада целом свету.Ако свет има потребу да наведени верски и културни споменик прогласи за културно добро од велике важности за цео свет,онда Русија као православна земља има утолико већу потребу и одговорност да православно ( Српско) културно добро на КиМ заштити од узурпације,односно уништења. Русија је показала да је српско православно наслеђе на КиМ за њу веома важно,тиме што је донирала неколико милиона долара за обнову порушених цркава и манастира.

Аутор: Драгиша Трајковић