Писмо из Москве

Писмо из Москве

Писмо из Москве

Као и претходних година, тако и ове, наши најбољи полазници имали су прилику да проведу мјесец дана у Москви на бесплатној љетњој школи на институту Пушкин. Пројекат се реализује уз подршку Амбасаде Руске Федерације у БиХ. У наставку прочитајте писмо једног од наших овогодишњих полазника, који је са нама подијелио своје искуство.

Еуфорија настаје на дан путовања, устајање, доручак, посљедња провјера докумената и осталих ствари и одједном ми се нешто у стомаку окренуло и заправо  у том тренутку схватам да ћу тај исти дан бити у Москви. Пут је био напоран, али се и више него исплатио. Када се авион кренуо спуштати и када сам угледао Москву нисам могао вјеровати да сам заправо ту. Након тога пролазак кроз царинске контроле, купљење пртљага, мијењање новца за такси (који нам је наручио колега из Москве ) и коначно сједање на такси и правац Институт Пушкин.

  

Прво вече у Москви дочекали су нас два дугара из Москве који су нас одвели на вечеру и пиће у један ресторан на Бјељајеву, укратко одмор који смо дуго чекали.

Сутрадан смо одмах кренули да обилазимо споменике, паркове, дворце, музеје, изложбе, итд…

Сваки нови детаљ који сам видио чинио је да се још више заљубим у Москву. Навешћу неколико мјеста која су ме просто очарала:

 

Баљшој театар

 

1. Баљшој театар – огромна грађевина која зрачи грандиозношћу . Имао сам прилику да погледам оперу на очаравајућој Историјској сцени и утисак је био такав, да сам након наступа сигурно неколико минута само стајао нијем и непокретан.

 

 

 

 

 

 

 

Црвени трг

2. Црвени трг – на сликама се може видјети да је трг огроман, али ни близу као што то можете доживјети уживо.

 

3. Горки парк – по мом мишљењу, срце Москве. Пуно зеленила, водених површина, птичица и вјеверица. Просто уживање у природи у срцу Москве.

 

 

4. Царицино – дворац Царице Екатерине, једноставно мами својом љепотом и гломазношћу.

 

Храм Христа Спаситеља

5. Храм Христа Спаситеља – као вјерник и православац ово је била неизбјежна дестинација за мене, сваки пут када сам пролазио морао сам бар једну слику да направим, једно вече сам имао среће, пролазио сам у вријеме заласка сунца и сам тај призор је одузимао дах.

 

 

6. ВДНХ – Као љубитељ братства и јединства ВДНХ је био нешто посебно за мене. Прелијепе грађевине, фонтане и вртови са ружама и разним „цвјетним аранжманима“ чине незабораван призор, а најљепше је непосредно послије кише.

 

Поред ових ствари постоји још нешто што Москву чини посебном, а то је народ. Осјећао сам се као у свом родном крају, као да припадам ту. Сви су културни, спремни да помогну, сви желе са вама попричати и када виде да не владате руским језиком баш најбоље спуштају се на ниво који ви разумијете, говоре спорије и једноставније (осим на пијаци 🙂 ). Посебно ме одушевило што сви говоре спасибо и пожалуйста, макар ситницу урадили (нпр. врата придржали), што је и код нас случај, али у мањој мјери.

Остало је, наравно, још много тога да се каже. Мјесец дана у Москви није довољно да је у потпуности упознате, али је и више него довољно да се у њу бесповратно заљубите. Да не бих дужио, свима могу само да препоручим да искористе ову јединствену прилику и сами доживе мјесец дана живота у престоници највеће земље свијета.

Срдачан поздрав,
Марко Грумић