Студије у Русији: Искуства из прве руке

Студије у Русији: Искуства из прве руке

Студије у Русији: Искуства из прве руке

Уписати факултет у Русији, спаковати сав живот у два кофера и запутити се у све ново и непознато…неко би рекао лудост, а за некога је нова авантура и сан видјети Русију!
Ја сам баш тако урадила и нисам се покајала! То могу рећи сада, након већ мјесец дана проведених у Русији. Не могу рећи да ми није било тешко, велика је даљина, али када вас дочека и боље од очекиваног нема ту мјеста за размишљања у лошем смијеру.
Претпостављам да многе занима како је то живјети као руски студент, па ево информација из прве руке… Уписала сам основне студије журналистике у Нижњем Новгороду, с тим да прву годину учим само руски језик.
Моји утисци су дивни, заиста. Наравно, то не значи да је све бајно и да је Русија само мене чекала. Не може се очекивати да ћете бити у хотелу са 5* и да ће све бити потаман. Ако с том претпоставком крећете, боље немојте!
Ја сам у Нижњем Новгороду смјештена у студентском дому, који је заиста нов! Собу дијелим са три цимерке (двије Rускиње и дјевојка из Требиња). Наша соба и још једна (у којој су двије дјевојке из Узбекистана и Туркменистана), дијеле кухињу и купатило. Као неки мањи апартмани. Све смо се већ навикле једна на другу и никаквих проблема немамо. Храну спремамо сами, а ко жели у близини је и менза.
Као што рекох, ове године учим само руски језик. Предавања имам 5 дана седмично по 4,5 сата. Група није велика, нас 7 из разних земаља….од Србије, преко Кине, до Пакистана, Либана… Баш из тог разлога часови буду забавни, јер упознајемо различите земље, културе и погледе на живот.
А Нижњи…обожавам га! За ових мјесец дана нисам могла видјети и обићи пуно, али оно што сам видјела ми се допало. По величини је као Београд. Опет кажем, ако мислите да је град беспријекоран, нов, без икакве пацке, са новим градњама, варате се! Није ни близу томе! Сам центар града, главна улица, кремљ, главни паркови и тргови јесу сређени. Заиста лијепо изгледа, али ако одете у дио града гдје не залазе баш туристи, видјећете класичну соцјалистичку градњу, оронуле фасаде и све остало што вас вјероватно неће фасцинирати. Не знам, али ја сам тако и очекивала, некако ми је то Русија… 😄🤷
Реално сагледано, студирање у Русији, отприлике, овако изгледа. Главно је да будете „лако прилагодљиви“ на нешто ново и другачије. Проблем и негативан поглед се може направити због сваке ситуације и недостатка у тој новој средини, а исто тако проблема може и не бити. Ствар је само у перспективи виђења!
За ово вријеме колико сам овдје, мени се заиста допало. Јесте све другачије, јесте страни језик, није лако отићи од особа с којима сте до тад проводили свe своје вријеме, али кад ћете ако не са 20 година….са 50 нећу сигурно! 😂
С любовью из Роcсии, Аница! ❤️