Студије у Русији: Заљубљеник у Русију

Студије у Русији: Заљубљеник у Русију

Студије у Русији: Заљубљеник у Русију

Одувијек сам била заљубљеник у Исток. Као дијете вољела сам читати о историји источних народа. Привлачиле су ме земље у којима још живи култура и традиција. Међу тим земљама издвојила се највише Русија. Велика љубав према свему што је ,,руско“ појавила се, могу слободно рећи, послије првих прочитаних књига руских класика. Мој први одлазак у Русију је уједно и остварење моје највеће жеље. Био је то једномјесечни боравак 2015. године. Тренутак који ће ми увијек остати урезан у срцу је онај када сам први пут отишла на Црвени трг. Архитектура на Црвеном тргу оставља без даха. У том моменту ми је само пошло кроз главу: сада живим своју машту. Љубитељи архитектуре могу уживати у старим грађевинама класицизма, модерне итд. али и савременим грађевинама пословног центра Москва-Цитy. Москва је и град са много зелених површина. Своје слободно вријеме сам проводила у предивно уређеним парковима у којима се врло често одржавају различити културни догађаји (Парк Горького, Парк Победы). Посебно ме је одушевило колико пажње посвећују културним споменицима.

Обзиром на то да је Москва милионски град гужве су неизбјежне. Међутим, то ме ни у једном моменту није узнемиравало јер московски метро савршено функционише, а унутрашњост метро станица је прави мали музеј. Ужурбана дневна Москва се у вече претвара у предивни романтични град. Ако мене питате, најљепши заласци су управо московски.
Оно што ми се тад није допало је затвореност и хладноћа људи. Међутим, након неког времена сам схватила да су то они, да не могу очекивати да су потпуно исти као ми. Када сам са њима разговарала о томе, рекли су да и њима није природно када се ми приликом упознавања стално смјешкамо. Када смо код упознавања, занимљиво је да се Рускиње не рукују, осим ако није у питању пословни састанак. Сада кад се сјетим свог боравка у Москви могу само рећи да сам живјела праву бајку.

Мој други одлазак је био у много мањи град Белгород. Налази се близу границе са Украјином. Ту сам такође провела мјесец дана. Менталитет становника се не разликује много од московског. Град је предиван, веома чист и уређен. Као и у Москви и у овом граду се велика пажња поклања културним споменицима, црквама и манастирима. Обишла сам цијелу Белгородску област. Оно што је у мени, као неког кога веома занима историја, изазвало посебне емоције је посјета Курску (Курска битка је највећа тенковска битка у историји ратовања). Једна од занимљивих екскурзија била је и посјета руском селу. Упознала сам се са животом руског сељака, видјела како живе и осјетила руску душу. Увјерена сам да сви који бар једном оду у Русију опет јој се враћају.