10 најљепших градова Русије- II дио

10 најљепших градова Русије- II дио

10 најљепших градова Русије- II дио

  • Казањ је престоница републике Татарстан и један од старијих руских градова. Казањски кремљ је под заштитом УНЕСКО-а и свакако нешто што вриједи погледати. Ово је најмногонационалнији град у Русији, са преко 115 националности. Налази се на обалама ријеке Волге.
  • У 17. вијеку настаје и град Иркутск, како би се Русија повезала са Кином, Монголијом, Аљаском и САД-ом. Град је на самом југо-истоку висоравни Сибир и налази се на обалама ријеке Ангаре, једине ријеке која истиче из Бајкалског језера. До Бајкала од Иркутска потребна је вожња од око пола сата аутомбилом. Архитектура је необична, разликује се од градова европске Русије и цркве и споменици су некако типично сибирски.

 

  • Најисточнији град Русије, који се налази у непосредној близини Кореје и Јапана је Владивосток – једна од најзначајнијих лука у Русији. Излази на Тихи океан и препознатљив је по свом мосту Златни рог.

 

  • Поново се селимо на Црно море и разгледамо срце Крима – Севастопољ. Због бијелих стијена у увалама мора још га зову и „Бијелим градом“. Због погодног географског положаја Севастопољ ужива у преко 100 сунчаних дана годишње. Осим својих природних љепота, Севастопољ нам је познат и из историје и велике херојске битке за Севастопољ у Другом свјетском рату.
  • Најзападнија тачка РФ и град који се не налази на територији Русије је Каљининград. Излази на Балтичко море смјештен између Литваније и Пољске. Архитектура града није типчна руска и углавном прелијепе улице и грађевине подјесћају на средњеевропске градове. Каљининград је родно мјесто Имануела Канта.