Најпознатије руске посластице

Најпознатије руске посластице

Најпознатије руске посластице

Слатка јела су у древној руској кухињи играла веома важну улогу. С обзиром на чињеницу да су Руси велики љубитељи слаткиша, створили су и велики број изврсних рецепата. Ако се питате којом посластицом можете задивити Вашег госта из Русије, ми ћемо Вам препоручити неке од најпознатијих.

Торта „Птичје млијеко“ ( Tорт «Птичье молоко») својим називом неријетко доводи у заблуду, будући да овај дебели слој креме прекривен чоколадом не изазива одушевљење на први поглед. Наиме, њено име се везује за древне митове, према којима су рајске птице храниле своје птичиће невјероватно укусним птичјим млијеком. Рецепт је осмислила група посластичара под руководством велике легенде, Владимира Гураљника. Владимир је добио и патент за овај изум. Торта је лагана и брзо се спрема, а њен су рецепт много година у Русији чували као највећу тајну. Ова торта данас краси мени сваке посластичарнице, а Руси је често спремају и у својим домовима.

Прашка торта (Пражский торт) заправо нема коријене у главном граду Чешке. Рецепт је осмислио посластичар ресторана „Прага“ у Москви, узимајући у обзир класични рецепт за торту „Sасhеr“. За припрему су потребне четири врсте слатке павлаке, а слој тијеста је прожет румом. Ако нисте сами правили своје чоколадне колаче, онда ће ова торта бити одлична прилика за то. За разлику од рецепта за торту „Птичје млијеко“, овај рецепт никада није програшен патентом, а представља једну од омиљених посластица у свим крајевима Русије.

Палачинке (Блины) су један од најпрепознатљивијих симбола Русије, али и једно од најстаријих јела руске кухиње. Домаћице их пеку током цијеле године, а од XIX вијека постоји и седмица која им је посвећена  — Масленица. Палачинке за Русе симболизују сунце. Слане најчешће праве са сиром, павлаком, месом, икром, гљивама или са неким другим пуњењем, а слатке са разним врстама воћа, кремом, медом, орашастим плодовима и сл. Кроз историју је дословно свака породица имала свој рецепт за прављење палачинки, а он се преносио с генерације на генерацију.

Тулски медењак (Тульский пряник) је десерт који је у настао у Древном Египту. У Русију је стигао у IX вијеку. У то вријеме је прављен од ражаног брашна, са медом и соком од јагоде. Најпознатији руски медењак је из Туле, гдје је крајем прошлог вијека отворен музеј посвећен управо овој посластици. Обично је правоугластог облика, са израђеним ликовима разних животиња или смијешних особа. Разликују се по укусу и пуњењу, праве их најчешће са воћем, те са разним додацима и аромама. О значају ове посластице за Русе говори и чињеница да поред музеја, у Тули постоји и споменик посвећен управо њој.

Аљонка (Алёнка) је најпознатија врста руске чоколаде. Почели су је производити 1965. године, а толико су је грађани Русије завољели, да су почели давати имена својим кћеркама у част ове млијечне чоколаде.  У једном периоду је ово име било до те мјере распрострањено, да су га власти готово забраниле. Лик дјевојчице са руменим образима и плавим очима није познат и радо виђен само у Русији, већ и у многим другим земљама, будући да је „Аљонка“ због своје популарности постала и сувенир, а не само посластица. Поред ове, и многе друге руске чоколаде се одликују одличним укусом: Россия, Красный октябрь, Конфи, Победа вкуса, Россия щедрая душа, Бабаевский, Воздушный …

Бомбоне (Kонфеты) у Русији заузимају прво мјесто међу слаткишима. Готово сваки регион производи огромну количину бомбона најразличитијих укуса. Прва фабрика за производњу бомбона отворена је у Санкт Петербургу средином XIX вијека. Данас се цијела Русија поноси овим малим слаткишима, који већ својим шареним паковањем изазивају радост купаца. Воћне бомбоне  (леденцы) су једне од омиљених, али поред њих постоји много познатих врста бомбона. Ми ћемо Вам препоручити неке од њих: Мишка косолапый, Маска, Ирис Кис Кис, Белочка, Вдохновение, Кара-Кум, Красная шапочка, Птичье молоко, Чио Рио

Једна од многих занимљивости, која се везује за период прије отварања посластичарских фабрика Русији, каже да су у XIX вијеку угледни људи кришом узимали бомбоне на свечаностима и носили их својим домовима, јер су их тада правили само посластичари који су своје рецепте чували у тајности. Данас посластичарнице у Русији неријетко својим излозима и понудом посјетиоце остављају без даха. За љубитеље слаткиша, оваква мјеста представљају праву оазу среће и радости.