Народно руско сликарство

Народно руско сликарство

Народно руско сликарство

Постоји низ старинских начина осликавања прибора и материјала карактеристичних за одређени град или област. Временом они су постали неодељив део руске културе и дан данас можете наћи сувенире обрађене неком од традиционалних народних техника осликавања. Најрепрезентативнији и најраспрострањенији су следећи:

Жостово – овим стилом су се украшавају метални послужавници, табакере и кутије за накит. Овај стил се појавио у селу Жостово у Подмосковљу и веома брзо је посао популаран широм Русије. Карактеристичан је по црној позадини на којој су осликани шарени букети цвећа, с тим што у средини су били највећи цветови а са страна мањи, како би изгледали веће и упечатљивије. Такође, обрађивали су се седефом да би још више дошло до изражајности.

Гжељ – најпре је карактеристичан по цртежима (обично руже и зимски пејзажи) са различитим нијансама плаве на белој позадини. Најчешће се украшавала керамичка посуда, као и посуда од порцелана. Овај стил води порекло из Раменске покрајине у Московској области и укључује 27 села из те области која су се бавила и разрађивала овај стил. Међутим, овај стил је толико добио на популарности да се сада израђује свуда у Русији.

Хохлома – њоме се украшавала дрвена посуда.  Карактеристична је црним, црвеним и понекад зеленим шарама на златној позадини. Позадина може врло ретко да буде и бела. Осликавали су се цветни мотиви, гранчице, шумско воће и птице. Матица хохломе је Нижегородска губернија и техника је настала средином 17. века, а назив је добила по селу Хохлома у том подручју.

Неке мање познате, али свакако упечатљиве су:

Палехско сликарство – сижеји су преузети из руских народних бајки и песама, историјских догађаја, али и подоста сцена из свакодневног живота. Поред тога што су се осликавале тако кутије, пепељаре, шнале, брошеви, већ су биле популарне и слике насликане овом уметничком техником. Карактеристично за овај стил је црна позадина позлаћена и обојена темпером. Данас представља једну од најпопуларнијих врста сликарства.

Вологодско сликарство – у том стилу се осликавала дрвена посуда, играчке, свакодневне ствари. Настао је на северу Русије као мешавина различитих стилова. Најпознатије је такозвана «вологодска хохлома» чије су одлике плаво-розе осликана сребрна површина. Постоји више врста вологодског сликарства са својим карактерним особинама.

Борецкo сликарство – користи се за осликавање дрвених предмета, а боје које се најчешће користе су црвена, браон, наранџаста, жута и зелена, а сви нацртани елементи се оивичене црном контуром. Орнамент се састоји од геометријских фигура, као што су ромб, круг, троугао. Главни мотив борецког сликарства је дрво живота око ког је приказано цвеће, лишће, птице и тако даље.

Холујско сликарство –  везује се за осликавање темпером кутија, ћупова, касица и увек су преко покривени лаком. Стил је занимљив због своје живописности и обиља ситних детаља. Инспирисан је мотивима из руских народних бајки и епских песама. Одликује се од других стилова тиме што не постоје карактеристичне боје за овај стил.

Аутор текста:  предавач руског језика Иванна Стевановић