Брутализам као водећи стил у архитектури Совјетске Русије

Брутализам као водећи стил у архитектури Совјетске Русије

Брутализам као водећи стил у архитектури Совјетске Русије

Стил у архитектури који је доминирао од 50-х до 70-х година 20. века.  Као што није ни Русима, ни нама овај стил није непознат. Одете у Русију и очекујете да видите само остатке Руског царства и богате културе, а дочекају вас совјетске „бруталне“ зграде. Наравно, овај тип изградње постоје популаран током наглог исељавања људи из села у градове, а такође и због уштеде на материјалу коју је омогућавао јер је његова главна улога да буде функционалан и урбан.⁣

Основне црте стила јесу строга геометрија и сиви бетон, чак и сам назив који потиче из француског „béton brut“ односно „необрађени бетон“. Овај такорећи груб стил раширио се по целом свету из Енглеске.

У СССР је овај стил узео маха прилично касно, међутим оставио је велики утицај у руским градовима. Он је коришћен не само за важне политичке и административне зграде, већ и за изградњу кућа за становање. Неке од познатих грађевина у овом стилу јесу: „Останкинская телебашня“, „ТАСС“ (Телеграфное агенство Советского союза), „Президиум РАН“ у Москви.

Аутор текста:  предавач руског језика Марјана Тимотијевић