Институт „Торлак“ почиње пуњење прве серије контролних доза вакцине „Спутњик В“

Институт „Торлак“ почиње пуњење прве серије контролних доза вакцине „Спутњик В“

Институт „Торлак“ почиње пуњење прве серије контролних доза вакцине „Спутњик В“

„Данас је у присуству стручњака из Руског фонда директних инвестиција Владе Русије и руске фармацеутске компаније ‘Генеријум’ у Институту ‘Торлак’ извршено пуњење прве серије контролних доза вакцине ‘спутњик В'“, написао је Ненад Поповић на Твитеру.

Додао је да од 20. маја креће производња вакцине у Институту „Торлак“.

„Руски фонд директних инвестиција и Институт ‘Торлак’ удружују снаге како би свету донели више вакцина ‘спутњик В'“, истиче се на Твитер налогу Спутњик В.

Кирил Дмитриев, извршни директор Руског фонда за директне инвестиције (РДИФ), такође је потврдио да је производња „спутњика“ успешно покренута у Србији, у кратком временском периоду у оквиру споразума између РДИФ-а и Института Торлак.

„Србија је постала прва европска земља која је започела производњу руске вакцине. Од почетка године, ‘спутњик В’ се активно користи за вакцинацију становништва земље, а обим вакцинације може бити значајно повећан захваљујући покретању локалне производње“, навео је Дмитриев, истиче се на званичном сајту вакцине „спутњик“.

И руска агенција Тас пренела је информацију о покретању производње „спутњика“ у Србији, позивајући се на саопштење Руског фонда за директне инвестиције у ком се наводи да ће се производња одвијати у складу са најстрожим стандардима.

Вакцина ће се, како се истиче у саопштењу Фонда, у будућности извозити и у државе региона, преноси Тас.

Чланак је преузет са rts.rs