Изложба „Рат нема женско лице“ отворена у Музеју РС

Изложба „Рат нема женско лице“ отворена у Музеју РС

Изложба „Рат нема женско лице“ отворена у Музеју РС

Амбасадор Русије у БиХ Игор Калабухов отворио је у Бањалуци изложбу фотографија и докумената „Жене хероине Великог отаџбинског рата /1941-1945/ – Рат нема женско лице“, која представља свједочанство о значају и доприносу жена побједи у Другом свјетском рату.

Изложба је отворена у Музеју Републике Српске поводом 76 година од побједе над фашизмом, а њен значај је, како је истакао Калабухов, у томе јер посматра период Великог отаџбинског рата из неуобичајеног угла.

„Често говоримо о подвигу војника, о војној сили – другим ријечима управо о мушком лицу те војне акције, а врло је битно да се сјетимо ко је чувао позадину, ко је омогућио да преживимо, напредујемо и на крају побиједимо. То су наше драге даме“, рекао је Калабухов приликом отварања изложбе.

Он је напоменуо да има и жена које су прошле кроз рат, које су се бориле на фронтовима, управљале борбеним авионима, радиле као медицинске сестре, те нагласио да свима њима данас одају почаст.

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић указала је на потребу да се истиче улога жена у рату и допринос који су дале својим ђеловањем у превазилажењу недаћа које је са собом носио Други свјетски рат.

„Ово је показатељ да је и у области културе потребно истаћи колико су жене и јаке личности, које могу да се изборе са разним недаћама, нарочито у ратним борбама“, навела је Тривићева.

Она је додала да је неопходно чувати сјећање и на српске жене, које су оставиле трага кроз историју, те дале допринос слободи у којој се данас ужива.

Изложба је отворена у Музеју Републике Српске и биће отворена до 31. маја 2021. године.

Извор: Срна