Бранићемо до краја своју престоницу

Бранићемо до краја своју престоницу

 

06.12.2011. – 70 година од битке за Москву

У највеће догађаје Другог светског рата спада и велика битка код Москве, чија се 70. годишњица слави данас. Хитлеровска војска у току две године у лакшем маршу је прошла кроз многе европске земље. На прилазима Москви је она  доживела први разоран пораз. Био је срушен мит о непобедивости вермахта.

Може да се тврди да  је битка код Москве  постала почетак прекретнице у току Другог светског рата, – истиче доктор историјских наука Михаил Мјагков.

Немачкој армији је била нанета таква штета, за коју она није знала ни у једној битци, ни у Западној Европи ни на Источном фронту. Осим тога, низ високих немачких генерала после битке код Москве је изјавио да је војни пораз Совјетског Савеза  немогућ у принципу, да је  неопходно све решавати само политичким путем. Хитлер је послао у оставку многе своје генерале. Он је био љут, бесан – за њега је био прекинут низ јарких победа. Његове снаге су биле заустављене код Москве, а затим  се повлачиле.

У току контраофанзиве 5.-6. децембра совјетске снаге под командом генерала армије Георгија Жукова ослободиле су од освајача више од 11 хиљада насеља. Немачке снаге су изгубиле око 500 хиљада људи, 1300 тенкова, 2500 оруђа, више од 15 хиљада аутомобила и много друге технике.  Хитлеровски војни трибунали су изрекли пресуде око 62 хиљаде војника и официра за бекство са положаја.  Своје положаје је напустило 35 виших војних чинова.

Снежна поља у Подмосковљу су била попут огромног гробља немачке војне технике. То је било толико импресивно да је било снимљено на филму.

1942. године је демонстриран филм Пропаст немачких снага  код Москве.  Између осталог, он  је био синхронизован на енглески језик и добио награду Оскар у Америци као најбољи документарни филм.

У Москви се опширно обележава 70. годишњица битке. Одржавају се сусрети ветерана, концерти, изложбе, – каже представник градске скупштине Москве Павел Болшунов.

Око 15 хиљада добровољаца ће у току декаде  – од 5. до 15. децембра помагати ветеранима. Они ће уредити гробља, пратити учеснике битке за Москву на празничне акције.

После више година маршал Георгиј Жуков је писао: Када ме питају  које војне акције могу да истакнем, одговарам: битку за Москву. Изражавајући дубоку захвалност свим преживелим учесницима битке,  клањам се свима, ко је стајао на мртвој стражи, умро, а није дозволио непријатељу да уђе у срце наше Отџбине, град-херој Москву.  Неизмерно им дугујемо победу.

 

Извор: Голос России