СЈЕЋАМО СЕ ЖРТВЕ И СЛАВИМО ПОБЈЕДУ

СЈЕЋАМО СЕ ЖРТВЕ И СЛАВИМО ПОБЈЕДУ

 

9. мај -Сјећање на Дан побједе над фашизмом.

 

Застаните на тренутак и дарујте своје вријеме и мало пажње сјећању на оно што је за нас, одувијек, било најважније. Наша крвљу исписана борба за слободу је жива прошлост пуна болних сјећања и тренутака који не могу и не смију бити заборављени. Ријеч слобода, моћна и крилата богиња, била је сан који су наши преци пратили као сјенку. Изговоримо то гласно да би осјетили сву снагу изреченог, да би у нашим срцимасјећање на хероје Другог свјетског рата било неизбрисиво.

Други свјетски рат је завршен капитулацијом нацистичке Њемачке, потписивањем Акта о безусловној предаји, 8. маја 1945. године у 23.01 сати.  Дан побједе над фашизмом се слави 9. маја, иако је Други свјетски рат завршен тек неколико мјесеци касније капитулацијом Јапана. Совјетски маршал Жуков је, 9. маја 1945. године, ратификовао испред савезника споразум о њемачкој капитулацији.

Данашњи дан, пре 67 година, био је први дан без рике топова, без мириса барута и паљевине, без разарања и умирања. Заустављено је највеће зло у историји људског рода, зло које је покренула фашистичка идеологија. Напокон су престале силне патње и прогони других и „другачијих“. Коначно је Европа упловила у луку мира.

 

СЛАВА ХЕРОЈИМА!

 

 

Побједа над фашизмом је највиши цивилизацијски домет човјечанства што показује да жртве погинулих нису биле узалудне и да је њихова храброст свевременска. Ратови не почињу у једном тренутку. Мир је крхак. Зло добија снагу ако се пред њим повлачи. Дуг свих нас је да чувамо мир постигнут побједом и да славимо 9. мај као дан храбрости и славе народа који су крвљу одбранили своје земље и спасили их од фашизма.

На Црвеном тргу у Москви поводом Дана побједе се сваке године одржава парада. За нешто више од једног сата, колико траје парада, по калдрми Црвеног трга продефилујупоједини родови Оружаних снага Русије, копнена војска, ваздухопловне снаге и морнаричка флота, поносно ступајући и салутирајући херојима. Овом парадом не само што се одаје почаст јунацима Другог свјетског рата, него се демонстрира спремност и  обученост руске војске, као и нова средства војне технике, а све у циљу да би били спремни да одговре и спријече нове пријетње миру.

Осим у Москви, Дан побједе над фашизмом, обиљежава се широм свијета. Код нассе полагањем вијенаца и паљењем свијећа на споменицима подигнутим у част и славу палим херојима, одаје почаст њиховој храбрости и жртви. На просторима некадашње Југославије у борбама од октобра 1944. године, српски и руски војници дали су неупоредиво највећи допринос у борби за ослобођење од фашизма на овим просторима. Споменици војницима руске Црвене армије подигнути су  у знак сјећања и захвалности. Одајмо почаст палима у :

  • меморијални парк у Пожаревцу (441 војник Црвене армије ) са спомен –костурницом (25 руских војника који су, заједно са својим мајором Николајем Домбровским, погинули током ослобађања Пожаревца)
  • спомен-костурница у Вршцу (363 погинулих бораца Црвене армије)
  • православно гробље у Дудовој шуми у Суботици (потпуковник Краснов Иван Максимович, носилац ордена Лењина, потпуковник Михаил Иванович Галкин, потпуковник Торгало Никита Никитович и гробови 267 војника)
  • меморијални комплекс Црвене армије у Сомбору (153 војника Црвене армије)
  • заједничка гробница у Зајечару (1.266 војника и официра Црвене армије)
  • спомен-костурница борцима и официрима Црвене армије у меморијалном комплексу Руско гробље у Јагодини (1.170 припадника Црвене армије)
  • споменик војницима Црвене армије погинулим у ослобађању Батине, на мјесту тзв. Крваве коте 169 (1297 погинулих војника Црвене армије)

 

и свим осталим знаним и незнаним јунацима који су дали своје животе за слободу!

аутор: Александра Весић