ДРУШТВО СРПСКО РУСКОГ ПРИЈАТЕЉСТВА „БРАТСТВО“, ОБИЉЕЖИЛО 9.МАЈ

ДРУШТВО СРПСКО РУСКОГ ПРИЈАТЕЉСТВА „БРАТСТВО“, ОБИЉЕЖИЛО 9.МАЈ

 

 

И ове године, Друштво српско-руског пријатељства Братство из Бања Луке, обиљежило  је 9.мај, Дан побједе над фашизмом. Овај празник, од изузетног значаја за српски и руски народ, Братство је обиљежило акцијом под називом „Памтимо! Поносимо се!“, гдје су грађанима Бања Луке, на Тргу Крајине, дјељене Георгијевске ленте и информативни материјал посвећен Другом свјетском рату и антифашистичкој борби српског и руског народа.

Тим поводом, предсједник Друштва српско-руског пријатељства „Братство“ , Рајко Ћулибрк, изјавио је на конференцији за медије:

„Један од програмских циљева нашег  друштва јесте обиљежавање датума и празника из заједничке историје српског и руског народа. Један  од таквих празника јесте и 9. мај, Дан побједе над фашизмом, који већ трећу годину заредом обиљежавамо у Бањој Луци и Републици Српској. Желимо да подсјетимо јавност Републике Српске на антифашистичку борбу наша два братска народа, као и да их подсјетимо на допринос који је СССР и руски народ пружио у нашој борби против фашистичког окупатора.“

Значајно је да се ове године, Друштво  српско руског пријатељства „Братство“ укључило у међународну акцију обиљежавања Дана побједе над фашизмом под називом: „Памтим! Поносим се!“ («Я помню! Я горжусь!»), у склопу које су грађанима дјељене Георгијевске ленте. 

Милан Милковић, члан Братства и координатор акције је тим поводом изјавио:

“Акција дјељења Георгијевских  ленти организује се већ пету годину заредом у Русији и другим земљама  Европе и свијета. Свидио нам се овај начин прослављања 9. маја, као и сама идеја акције, тако да се и наше удружење укључило. Ове године акцију смо спровели у Бањој Луци, следеће године планирамо да популаришемо ову акцију широм Републике Српске. Георгијевска лента је наранџасто – црна трака и имитација је чувене ленте уз орден Светог Георгија, најпоштованијег руског војног одличја. Њеним ношењем прослављамо нашу побједу у Другом свјетском рату и одајемо почаст борцима који су дали своје животе за слободу. Такође, желим да се у име “Братства” захвалим rадиостаници „Глас Русије“ на материјалној подршци коју нам је пружила”

Грађани Бања Луке били су пријатно изненађени, акцијом Братства.

“Изненадили су ме ови млади људи. Драго ми је да сјећање на побједу  у Другом свјетском рату живи и  да су вриједности антифашизма и  српско-руског пријатељства присутни међу младима у Бањој Луци”, изјавила је Јасмина Вукојевић, наставница у једној бањалучкој основној школи.

Посебно одушевљењe акцијом показали су старији Бањалучани.  

“Мој отац и брат учесници су Другог свјетског рата, нажалост мене нису примили у Партизане (рекли су да сам дијете). Подржавам вашу акцију”, изјавио је пензионер Мирослав Котур. 

У Друштву српско руског пријатељства “Братство” обећавају да ће наставити са својим активностима у циљу промоције српско руског пријатељства и заједничких вриједности наша два народа, као што су антифашизам, православље и словенофилство.

 

припремила редакција Газете