Студенти из Републике Српске у посјети Русији

Студенти из Републике Српске у посјети Русији

Друштво српско-руског пријатељства „Братство“ из Бања Луке организовало је и ове године посјету Русији студентата из Републике Српске под називом „У сусрет Русији 3“

Пројекат је реализован у периоду од 21. јула до 4. августа 2013. године током којега су студенти из цијеле РС посјетили Москву и Санкт Петерсбург, те Минск, Краков и Будимпешту. Основни циљ пројекта је био упознавање младих Републике Српске са културом, историјом и традицијом Русије и руског народа. Основни разлог због којег смо се одлучили за један овакав пројекат јесте то што су нажалост  на нашим просторима људи слабо упознати са културом и историјом Русије и земаља источне Европе.. Са друге стране исто тако један од главних циљева је био да омогућимо што већем броју младих људи да посјете Русију. У реализацији пројекта учествовало је педесет и пет студената из цијеле РС.

И у наредном периоду реализоваћемо пројекте који ће имати за циљ да млади људи из Републике Српске упознају Русију, руску културу и нама братски руски народ. Посебну захвалност на помоћи у реализацији овог пројекта упућујемо Универзитету у Бањој Луци, Амбасади Руске Федерације у БиХ, Руском културном центру „Русский мир“Бањалука и пријатељским организацијама у Русији у Бјелорусији.

Поред овога пројекта битно је напоменути да је у току и боравак четири студента Медицинског факултета из Бањалуке на стручној пракси у Санкт- Петербургу у трајању од мјесец дана, што је резултат сарадње између СРП „Братство“ и Асоцијације љекара и студената медицине Русије. То је још једна од активности СРП „Братство“ на повезивању малдих из РС и Русије.