Руске бијеле ноћи

Руске бијеле ноћи

Руске бијеле ноћи

Током љета на сјеверу Русије ноћи су тако свијетле да је тешко повјеровати да више није дан. Овај природни феномен зове се „руске бијеле ноћи“ .

„Бијеле ноћи“ су атмосферска појава која се јавља у данима око љетне равнодневице у поларним областима, у мјестима изнад 60 степени сјеверне географске ширине. Огледа се кроз готово поетичну атмосферу — град је од вечери до јутра у некаквом сутону.

Незванично петербуршке „бијеле ноћи“ почињу на Дан града, 27. маја, а завршавају се средином јула. Званично, оне трају од 11. јуна до 2. јула. У овом периоду град је препун културних догађаја, укључујући музички фестивал „Бијеле ноћи“ који окупља најбоље руске балетане, оперске пјеваче и класичне музичаре на неколико градских локација.

У овом периоду дан траје 19 сати са само неколико сати јутарњег и вечерњег сумрака. Ноћу можете видјети чак и дугу на небу!

Како би се дивили овом спектакуларном природном феномену, људи из цијелог свијета долазе у сјеверну руску престоницу.

У Санкт Петербургу се у вријеме „бијелих ноћи“ одржава и спектакуларан вечерњи шоу „Пурпурна једра“, којим матуранти прослављају крај школске године, а који укључује бродове са црвеним једрима, богат културно-забавни програм и импресиван ватромет.

Сунце у вријеме у овом периоду залази око 22 сата, а излази око 5 сати и довољно је рећи да се тих „ноћи“ јавна расвјета уопште не укључује, па је шетња улицама овог руског града у ово доба заиста јединствен доживљај.

Занимљиво је да се многи парови у Русији одлучују вјенчати управо за вријеме „бијелих ноћи“, тако да је за матичне уреде у Санкт Петербургу ово најзапосленији дио године.

И за крај доносимо вам списак ствари које не смијете пропустити уколико се у Русији задесите у овом периоду:

Видјети „крилате“ мостове – У вријеме пловидбе може се видјети како се мостови ноћу раздвајају. По строгом распореду око два сата иза поноћи, мостови се један за другим подижу. Један број мостова се подиже и спушта два пута током ноћи. Тај призор привлачи многе туристе на обалама Неве. Испод главних мостова се у току њиховог дизања може и проћи у чамцу или туристичком броду, и то уз музику, вечеру и водиче. С Неве се пружа поглед на Ермитаж, Љетни врт, Петропавловску тврђаву и још многе предивне пејзаже.

Погледати филм на крову – Дизање мостова се може посматрати и са висине, док сједите на крову неке оближње зграде. Постоје специјалне ноћне екскурзије које то омогућавају. Њихова дестинација су кровови старог града. Водичи ће вам открити скривена мјеста, побринуће се о вашој сигурности, чак ће вам помоћи и организовати романтичан састанак под отвореним небом. Касно навече отвара се и кино на крову – једино такво у Петербургу. Огрнувши се у деку, овдје уз чашу вина можете одгледати европски филм без превода.

Кренути у „турнеју“ по кафићима и ресторанима – Након шетње се можете загријати у чувеним кафићима Петербурга, којих је много у Думској и Рубинштајновој улици, као и у Улици Белинског. Најпопуларнији су „Mishka”, „Hroniki”, „Stirka”, „Warszawa”, „Terminal”, „Union”, „Cvetočki”, „The Hat” i „Poison”. На ову „турнеју“ можете кренути сами или у пратњи водича. Постоје специјалне туре у којима са непознатим људима обилазите кафиће, такмичећи се успут у рјешавању постављених задатака, а више о томе можете пронаћи на линку: https://city-pub-crawl.com/en/main-page/?city=SPB