10 разлога зашто учити руски језик

10 разлога зашто учити руски језик

10 разлога зашто учити руски језик

Доносимо вам 10 разлога због чега свако треба да научи руски језик:

  1. У данашње вријеме добро познавање руског језика отвара вам многа врата. Русија много улаже у Србију и Републику Српску, руских инвеститора је све више, руских фирми такође, према томе, уколико говорите руски језик можете се остварити и на новим позицијама у вашој пословној каријери.
  2. Све је већи број младих који одлазе у Русију како би имали боље услове за живот, као и добру зараду.
  3. У Русији је медицина веома развијена. Данас готово да нема болести за коју руски љекари и научници нису пронашли лијек. У посљедњих неколико година само на територији Београда отворено је преко 10 руских апотека које су “број 1” када је у питању лијечење уз помоћ алтернативне медицине.
  4. На руском је написана бројна литература из области музике, спорта, науке, политике, економије и сл. Тешко да постоји област на свијету о којој Руси нису написали неку студију.
  5. Русија има одлична уџбеничка издања за све националности и узрасте.
  6. Руски и српски су блиско сродни језици и због тога је нама много лакше да научимо руски језик, него било ком другом народу. Наравно, ту предност треба искористити.
  7. Руски туризам је веома развијен. Русија је прелијепа земља и познавање руског језика омогућава вам да лакше уђете у свијет “богате руске историјске прошлости”. Не постоји особа на свијету коју ова прелијепа земља остави равнодушним. Богата и разнолика култура, разни китњасти културно-историјски споменици су главна европска туристичка атракција.
  8. На руским интернет претраживачима, и уопште, на „руском интернету“ можете пронаћи све што вас интересује, али буквално све. Руски језик је по заступљености други језик на интернету, одмах послије енглеског. Странице на осталим језицима, гдје су основне информације преузете из извора на енглеском језику, допуњавају се информацијама и подацима са страница на руском. Савремена литература из свих научних области, белетристика, стара и нова кинематографска и музичка остварења само су дио онога што можете пронаћи. Руски и совјетски анимирани филмови увијек су били популарни, данас још више, захваљујући интернету.
  9. Руски језик је језик науке. У Русији је направљен први радио (Попов), авион, хеликоптер, бомбардер (Сикорски), прва балистичка ракета, космички брод, сателит (Корољев), периодни систем елемената (Мендељејев). У директној вези са науком је и образовање у Русији. Иако се не улаже у њега толико колико у другим земљама, у Русији се може стећи врхунско образовање.
  10. Учењем језика једне земље учи се и њена култура. Руски језик је језик културе. Ниједна грана умјетности се не може замислити без Русије и руског језика. На руском језику су написана нека од највећих дјела књижевности. Преводи Пушкина и Јесењина никад неће звучати попут оригинала, те би истински љубитељи књижевности обавезно требало да га знају.

За крај, преносимо вам ријечи једног русофила:

Када говориш на руском, то је као да причаш најљепше бајке, пјеваш најљепше пјесме – продире ти у душу, дира те у срце. Ето зашто треба учити руски језик!

Написала: Дајана Мартић